Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu ljusnar det i skogen

Annons

Skogsbarometern görs av Sifo på uppdrag av Föreningssparbanken, samverkande fristående sparbanker samt LRF-konsult. Barometern presenterades i Mora på torsdagen.

Aktiviteten är hög i dalaskogarna liksom på andra håll.

De i barometern tillfrågade privata skogsägarna tror på fortsatta prisökningar både på timmer och massaved, något som företrädare för näringen i Mora dock ställde sig tvivlande till.

- Industrin har en krassare och mindre positiv syn på det, sade Stora Ensos Carina Håkansson.

Priset på massaved torde ligga still, priset för furutimmer är egentligen lite väl hög med tanke på hur marknaden för det sågade virket ser ut. Möjligen kan det finnas utrymme för lite höjningar på grantimmersidan, trodde den samlade expertisen i Mora.

Lönsamheten i skogsbruket är skogsägarna dock mindre nöjda med, men de tror på bättre tider. Lönsamheten beror på mycket mer än virkespriserna, det vill säga allt från hur effektivt avverkningar och skogsvård bedrivs till hur mycket man skattar bort.

- Skogsägarna är faktiskt favoriserade skattemässigt. Det gäller bara att planera skogsskötseln rätt. Det är en fråga om rådgivning, påpekade skogsveteranen Ola Hermansson.

Även om Skogsbarometerns slutsatser inte helt delades av skogsfolket i Mora, så rådde dock även här framtidstro.

- Annars skulle det inte investeras i Kvarnsveden och i sågverk, påpekade Stora Ensos Carina Håkansson och Siljan Skogs Mikael Mattson bekräftade:

- Siljankoncernen har investerat tungt. Det är nödvändigt för att få ned produktionskostnaderna. De kan vi påverka. Priserna på timret vi köper in och det sågade virket vi säljer är ju som de är.

ROSA GOLZIO

Mer läsning

Annons