Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu ljusnar det för kommunen

Annons

Det har varit ett pressat ekonomiskt läge för många svenska kommuner de senaste tre-fyra åren. Bara i år väntas 158 av landets kommuner hamna på minus, enligt tidningen Dagens samhälle. Falu kommun är för tredje året i rad på väg mot ett underskott, och om årets ekonomiska prognos håller i sig kommer de tre förluståren sammanlagt röra sig om nästan 135 miljoner kronor.

Läget nästa år ser dock betydligt ljusare ut för kommunerna. Staten har tillfört dem extra pengar, för Faluns del rör det sig om cirka 32 miljoner i sysselsättningsstöd. Tillsammans med bland annat lite bättre skatteintäkter än väntat har kommunen drygt 35 miljoner mer att röra sig med än vad man trodde i våras.

- Vi har valt att höja marginalerna i budgeten och räknar nu med ett resultat på 50 miljoner, det är nästan 20 miljoner bättre än tidigare, säger kommunalråd Jonny Gahnshag (s):

- Vi har också lagt ut en del där vi sett att behoven är som störst.

Det innebär att skolan kommer att få fem friska miljoner. Pengarna ska gå till att behålla och öka personaltätheten inom förskolan.

- Det hade varit svårt att genomföra den kommande förskolesatsningen utan de medlen. De genererar ytterligare fem miljoner i statligt stöd, de så kallade Hallongren-pengarna, och innebär att det nästa år kommer att ske en liten personalförtätning inom förskolan, säger skolstyrelsens ordförande Ragnar Kroona (s).

Drygt nio miljoner extra får också socialtjänsten. Pengar som ska användas för att möta upp de växande behoven inom LSS och individ- och familjeomsorgen.

Andra satsningar är att bidraget till de enskilda vägföreningarna höjs, pengar avsätts för en eventuell camping vid Främby udde och att det blir fler vuxenstudieplatser.

Trots att kommunen nu fått lite mer pengar ligger dock tidigare sparförslag kvar och innebär att förvaltningarna sammanlagt måste minska sina kostnader i storleksordningen 25-30 miljoner nästa år.

I går sade kommunstyrelsen ja till det reviderade budgetförslaget för 2005. Oppositionen deltog inte i beslutet då de kommer att presentera sina skuggbudgetar vid budgetfullmäktige nästa vecka.

ANN-SOFIE MASTH

Mer läsning

Annons