Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu lappas riksvägen

Annons

-Vi hade båda våra bärgningsbilar i gång för att hjälpa nödsatta bilister med punktering på två hjul sedan de slagit sönder däck och fälgar i de djupa groparna. Det var i alla fall tio bilar som vi fick bärga av den orsaken, berättar Stig Eriksson vid Assistancekåren i Malung.

Tidningen berättade på måndagen om kaoset på riksväg 45 där bilarna stod i rad med punkterade däck. Orsaken till masspunkteringarna var de stora vägskadorna, djupa "pottor" med tvära kanter mitt i vägen slog sönder hjulen på bilarna.

Förutom de bilar som fick dubbelpunktering, och således inte kunde ta sig vidare med sitt enda reservhjul, så var det minst ett tiotal bilar som hade punktering på ett hjul.

En av de drabbade var Ingemar Pettersson, Vänersborg. Han fick ta taxi tillbaka till Malung och skaffa hyrbil för att fortsätta hemresan.

- På måndagen var jag i kontakt med ansvariga på Vägverket. Över tio bilister hade hört av sig dit och vi kommer att kräva ersättning. Så här dålig får inte en riksväg vara, inte ens om det varnas för vägskador. Det får ju vara någon måtta på vägskadorna, menar Pettersson.

För väghållaren Skanska är Värmlandsvägen ett stort bekymmer.

- Nu är den extra dålig på grund av all den tunga byggtrafiken i samband med vägbygget. Dessutom är det milda vädret ett bekymmer, lagningarna håller inte och groparna blir större och större för varje bil som passerar, säger Lars Ingel och Sune Olsson som på måndagen jobbade med att lappa de värsta skadorna.

På den mest utsatta sträckan från Värmlandsgränsen och ett par mil mot Malung pytsade de ut 4 ton oljegrus i hålorna.

- Vi är här och lagar ungefär varannan dag, men det hjälper ändå inte, säger de smått förtvivlat.

Det är inte bara groparna och "tjälskadorna" som ställer till problem på Värmlandsvägen. Då det snöar är också plogningen ett stort problem. Bilar sladdar och krockar eller kör i diket.

- Det går inte att ploga vägen riktigt. Det finns inga plogskär som har en sådan profil som riksväg 45 på sträckan väster om Malung, säger Lars Ingel.

Det dröjer ett par år innan den nya "Värmlandsvägen" från Malung är klar.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons