Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu lämnar hon Malung

Annons

- Det har varit två underbara och oförglömliga år. Malung kommer alltid att finnas kvar i mitt hjärta, säger Joy-Faith Kronenberg.

Många ortsbor har uppskattat församlingens sydafrikanska färgklick, och mycket av den uppskattningen kom i dagen tidigare i sommaren då avskedsfesten för Joy-Faith Kronenberg ägde rum

Festen hölls långt i förväg - hon hade då några veckors tjänstgöring kvar - men semestrar stundade och för att alla skulle kunna vara med hölls avskedskalaset lite i förtid.

Att en så långväga präst hamnade här är en historia i sig. Fjedurs Anders Nyberg var den förste västerdaling Joy-Faith Kronenberg mötte; det var vid hans sydafrikanska vistelse på 1980-talet.

Under åren knöts ytterligare kontakter och hon lärde känna många Malungsbor. Ett par besök här blev det också.

Hon prästvigdes 1999 som släktens första kvinna i ämbetet - ätten kryllar av präster sedan generationer tillbaka.

Och när möjligheten att verka som präst i Västerdalarna dök upp, kändes det som en utmaning. Men det var med viss bävan inför uppgiften hon beslutade sig för att anta kallelsen.

- Malung skulle få en präst som inte var svensk, inte var vit och inte var man. Innan jag började var jag mycket orolig över hur det skulle gå och om jag skulle bli accepterad, säger Joy-Faith Kronenberg.

De farhågorna kom dock rejält på skam.

- Det kanske har med mitt yrke att göra, men jag har inte upplevt något negativt alls. Malungsborna har varit så vänliga och jag har verkligen känt mig välkommen.

Det finns förstås stora skillnader mellan svensk och sydafrikansk modell i stort och smått. Religionen och kyrkan har en betydligt större roll i Sydafrika än i det sekulariserade Sverige.

Och vardagslivet i Malung jämfört med hemförsamlingen i Langa är diametralt olika. Den fattigdom som präglar alltför många sydafrikaners tillvaro går knappast att sätta sig in i.

- Nej, jag tror inte att folk här fullt förstår hur det är i Langa. Man måste nog ha sett det på plats, menar Joy-Faith Kronenberg.

Å andra sidan är den svenska välfärden en orealistisk saga för folket i Langa.

- När jag berättar hemma att i Sverige så får barnen gratis skolmat, och att utbildningen heller inte kostar något, har många svårt att förstå. Det är mycket abstrakt för dem, berättar Joy-Faith Kronenberg.

Malungsstödet för daghemmet i Langa är mycket värdefullt och det finns ett lokalt nät i Malung som fortsätter insamlandet och fadderverksamheten.

- Det är mycket betydelsefullt för daghemmet. Jag önskar att alla kunde se den tacksamhet som barnen i Langa visar när de får något.

Hon lämnar nu Malung för en tid i hemlandet. Senare ska hon dock tillbaka till Sverige och en doktorandplats på Uppsala universitet. Och då lär det säkert bli ett och annat besök hos vännerna i Malung också.

- Självklart! lovar Joy-Faith Kronenberg.

LEIF-UNO BÄCKVALL

Mer läsning

Annons