Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu läggs jaktfallet ner

Annons

Beslutet att lägga ner förundersökningen kommer strax efter det att Tage Collberg JO-anmält både polisen och miljöåklagaren i Dalarna. Anmälan grundar sig, som han ser det, på den oförsvarligt långa utredningstiden av de två misstänkta jaktbrotten.

- Det har gått över ett år sedan polisen gjorde husrannsakan och höll förhör med mig utan att jag hört ett ord, säger Tage Collberg som i stället säger sig ha fått utstå mordhot, beskyllningar och trakasserier, som befläckat honom och förvärrat hans hjärtproblem.

I sin JO-anmälan beskriver Tage Collberg också hur verksamheten vid hans tre företag blivit så lidande att två av dem ligger vilande och det tredje närmar sig konkurs.

- Jag har blivit befläckad och gjort förluster i miljonklassen tack vare polisens och miljöåklagarens oförsvarliga senfärdighet, säger Tage Collberg.

Han är dock lättad över att den misstänkta fälljakten nu är ur världen och är övertygad om att vävnadsproverna kommer att gå samma väg.

- Förundersökningen har lagts ner då brott inte kan styrkas, säger miljöåklagare Katarina Lindström.

Tage Collberg nekar och undersökningen av fällan visar inga spår av lodjur. Dessutom vill den norske journalisten från Uppdrag granskning inte ställa upp.

- De uttalanden som Tage Collberg gjorde i tv-reportaget räcker inte som bevis för att något brott begåtts, konstaterar miljöåklagaren

Redan i dag hoppas hon också få hela häleriärendet till påseende från polisen.

När det gäller JO-anmälan håller Katarina Lindström med om att ärendena tagit för lång tid men vill inte gå in på varför förrän i svaret till JO.

När det gäller vävnadsproverna hänvisar Tage Collberg till att en dansk kontroll visar att de kom från en varghybrid.

- Sannolikt är ett 10-tal sådana på rymmen i området, då 15 djur smet från en uppfödare i Ekshärad och bara fyra eller fem gått att fånga in, framhåller han.

Det menar Tage Collberg också är främsta orsaken till att vargarna ofta är så oskygga och söker sig in till bebyggelsen.

När det gäller hatet mot honom anser han att det bottnar i att han är ordförande i Sveriges samarbetsforum i Rovdjursfrågor, och att organisationen växt sig så stark att den blivit en maktfaktor att räkna med.

PIA PERSSON

Mer läsning

Annons