Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu lagar de ännu godare mat i skolan

Annons

Tidigare i år fick Rättviks kommun 200 000 kronor ur EU-fond mål 3 för att vidareutbilda skolkökspersonalen.

I veckan genomfördes projekt "make over", förändra maten och matsalsmiljön.

En del av pengarna har gått till att anlita matkonsulten Britta Stockman-Johansson, med ett förflutet som lärare i måltidsproduktion vid Göteborgs universitet.

- En förbättring får eller ska inte kosta några större summor. För endast några tusenlappar kan en matsal bli helt förändrad, mysigare och trivsammare. Maten blir inte dyrare alls. Snararare tvärt om. Det gäller att laga och tänka på ett nytt sätt. Mitt mål är att allt halvfabricerat ska bort. Köksanställda ska inte öppna kartonger - vi ska laga mat, säger Britta.

I veckan samlades kommunens totalt 25 skolmatanställda. I Vikarbyns skolkök testades nya recept och olika sätt att tillreda grytor. I stället för att bryna köttet kokades det direkt.

- På så sätt blir maten mindre fet. Matlagningen tar också kortare tid. Samtidigt minskar personalens skaderisker när stekflott utesluts, säger Britta.

I matsalen målades de vita väggarna om.

- En varm och mysigare färgton höjer välbefinnandet. Vi ska även lägga på mjuka dukar på borden, sätta fram vackra brödkorgar och prydnadspynta. Med enkla sätt trivs gästen, barnen. De mår bättre, säger Britta.

Tanken är att de nya recepten ska inlemmas i skomatsedeln.

Redan på måndag kan Vikarbybarnen ta del av sin nya matsalsmiljön.

- Och under sportlovet ska utbildningsprojektet drivas vidare. Då ska vi även försöka få med några barn i smaktyckandet. Det är ju för dem vi finns till, säger Rättviks kostchef Solveig Bjuhr-Hedlund.

MATS LAGGAR

Mer läsning

Annons