Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu kritiseras Donald Rumsfelds roll som krigsstrateg

Annons

När det förefaller klart att kriget mot Irak inte blir så snabbt och enkelt som USA-regeringen spådde, har försvarsministern Donald Rumsfelds roll vid utarbetandet av krigsplanerna hamnat i fokus.

Tidskriften New Yorker skrev i helgen att Rumsfeld velat att kriget skulle kosta så lite som möjligt och därför tagit stora risker.

Han kritiseras samtidigt för att ha underskattat det irakiska motståndet och underlåtit att fördröja invasionen tills de styrkor som vägrats utnyttja turkiskt territorium kunnat omgrupperas.

Själv förnekade Rumsfeld på söndagen att han skulle ha kört över militären i den strategiska planeringen av Irakoperationen.

- Fråga vem du vill som varit inblandad i processen i centralkommandot så kommer du att få svaret att de fått allt de begärt, hävdade Rumsfeld i tv.

Flera pensionerade höga militärer har offentligt uttalat det som många i den nuvarande militärledningen tänkt privat: att Rumsfelds vision om en trimmad och högteknologisk krigsmakt fått honom att ta onödiga risker med storleken och utformningen av den styrka som skickats till Irak.

- I slutänden uppkommer frågan varför man genomför en sådan här operation med otillräcklig kraft, säger den pensionerade generalen Barry McCaffrey, som ledde en infanteridivision under Kuwaitkriget 1991.

Därtill har vissa experter sagt att han tagit på sig en alltför stor roll i utformningen av USA:s försvarspolitik. Framför allt har striden gällt Rumsfelds vision om en krigsmakt med mindre, rörligare styrkor utrustade med högteknologiska vapen.

(TT-Reuters)

Mer läsning

Annons