Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu kräver de skadestånd

Annons

Det har snart gått två veckor sedan skolresan till London ställdes in på grund av att lågprisflygbolaget Ryan Airs flyg aldrig dök upp. Efter 13 bortkastade timmar på Västerås flygplats tvingades tre uppgivna lärare och deras 53 elever åka hem igen.

Sedan dess har skolan ordnat stormöte. Uppåt hundra ilskna elever och föräldrar kom. Kommunens jurist är inkopplad och ett brev med krav på skadestånd har skickats till flygbolaget.

Eleverna har fått löfte om ersättning för själva flygbiljetten, men är långt ifrån nöjda med det.

Hotellet i London har kostat dem 79 485 kronor, bussresorna till och från Västerås 13 992 kronor och de bokade bussresorna mellan London och flygplatsen i Luton 5 662 kronor - totalt 99 139 kronor. Dessutom kräver eleverna ersättning för sina matkostnader på flygplatsen i Västerås.

"Under timmarna på flygplatsen pratade aldrig någon representant från Ryan Air med eleverna, ingen bad om ursäkt eller erbjöd oss något att äta eller dricka", konstaterar lärarna i sitt brev till flygbolaget.

Klassen har i samråd med kommunens jurist beslutat att invänta svaret innan man går vidare med eventuella juridiska åtgärder.

Tills vidare är förhoppningen att Ryan Air ska tillmötesgå kravet så att resan kan genomföras i september i stället.

- Men då måste vi få ersättning. Många har inte ekonomisk möjlighet att kasta ut 2 000 kronor extra, säger en av eleverna, Lina Anderhell.

- För oss är det mycket pengar, men för flygbolaget är det inga stora pengar alls, fortsätter klasskompisen David Ganters.

Frågan är vilket flygbolag som anlitas nästa gång.

- Givetvis vill vi inte åka med Ryan Air, inte idag i alla fall, konstaterar läraren Göran Stenback.

Berätta om dina reseerfarenheter!

MAGNUS ROLANDS

Mer läsning

Annons