Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Nu kan vi se miljömålen närma sig"

Annons

Enligt Mats Berglund, underhållsansvarig för Morastrands fastigheter, är 88 procent av fastigheterna i Morastrand anslutna till fjärrvärme.

I sommar blir ett nytt område aktuellt, Gruddbacken i Noret.

Möjligheten för att ansluta Gruddbacken med dess 27 lägenheter samt ett dagcenter blev aktuell sedan en fjärrvärmeanslutning genomförts av det närbelägna Norethus.

Idag är lägenheterna i Gruddbacken eluppvärmda i ett luftburet system. Även varmvattenberedningen sker via eluppvärmning. Vid en anslutning förs fjärrvärmen in, via ledningar på vinden, till lägenheterna. Det innebär installation av en värmeväxlare där värme produceras till ventilationsaggregat samt tappvarmvatten.

Vid ett genomförande avses samtliga installationer vara satta i drift till den 1 oktober 2005 till en kostnad av cirka 1,5 miljoner kronor.

- Morastrand AB arbetar med ett miljöledningssystem sedan 1999, berättar Karin Lindblad, miljösamordnare hos företaget.

Varje år uppdateras de miljömål som företaget jobbar med. Några av de stora övergripande målen, som löper under en sjuårs period, är att effektivisera och minska energianvändningen samt minska bränsleförbrukningen för våra servicefordon.

Hur ser resultatet ut?

- Vi har nu jobbat med dessa mål under sex år och resultatet ser bra ut. Vi har minskat vår energianvändning, beträffande uppvärmning, med 10,6 procent, oljeförbrukningen har sjunkit med 38 procent och bränsleförbrukningen med 31,9 procent.

HANS OLANDER

Mer läsning

Annons