Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Nu kan vi privatisera"

Annons

Fritidsbolaget har vållat många, hetsiga debatter i kommunfullmäktige genom åren. Bolaget har haft tunga perioder, då ägaren Orsa kommun har tvingats skjuta till stora aktieägartillskott. Då har det hetat att "en kommun ska inte driva bolag, utan sälj!"

Majoriteten, med socialdemokraterna i spetsen, har dock envetet stretat emot och hävdat att fritidsbolaget, som motor i kommunens näringsliv, inte nog kan uppskattas. Samtidigt har socialdemokraterna sagt att de mycket väl kan tänka sig att låta bolaget privatiseras, när tiden är lämplig.

Det är den nu. Redan för flera år sedan vidtogs förberedelser genom att "rågången" mellan olika ägande i Orsa camping och Orsa Grönklitt rensades och nu kommer nästa kliv.

- Ett kapitaltillskott är nödvändigt för att vi ska hänga med i utvecklingen, säger Orsa Grönklitts vd Torbjörn Wallin, som dock inte är beredd att precisera några summor.

Han är imponerad över med vilken fermitet politikerna har tagit itu med att finna en lösning för bolaget och är övertygad om att allt är klart när bokföringsåret 2005 inleds.

- Att lita till att kommunen som ensam ägare skulle prioritera investeringar i fritidsbolaget före insatser för vård, skola och omsorg är inte rimligt, anser Torbjörn, som under sin korta tid som vd har hunnit intressera stora delar av regionens näringsliv för att investera i Grönklitt. Han har etablerat samarbete med övriga större turismföretag i Siljansbygden och nu fått politikerna med sig på att släppa majoritetsägandet i anläggningen.

I bakfickan har han dessutom personer och företag som är intresserade av att gå in som ägare i fritidsbolaget.

Framtidsplanerna för bolaget har tagits väl emot av personalen, vars kommentarer närmast kan tolkas med ordet: Äntligen!

Inom de politiska partierna finns ett tydligt intresse för att privatisera bolaget.

- Det här att sälja ut Orsa Grönklitt är inte någon kontroversell fråga, säger Mikael Thalin (c) som företräder den inställning som dominerar kommunfullmäktige. Sen kan man alltid diskutera hur stor del som kommunen ska behålla.

- Det innebär, enligt min mening, en större framtida risk om kommunen, som ensam ägare, inte kan skjuta till nödvändigt kapital för att utveckla bolaget.

LARS-ERIK KLOCKAR

Mer läsning

Annons