Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu kan larmet gå

Annons

Det är något som fyra läkare och två sjuksköterskor från Falun fått extra utbildning i under en månad i Philadelphia, USA.

Falu lasarett har under de senaste åren jobbat mycket med traumautbildning på olika nivåer, och sedan 1997 har lasarettet ett program för hur man ska hantera ett stort trauma. Programmet är ett beslutsstöd för den sjukvårdspersonal som ska ta hand om den allvarligt skadade patienten.

Under flera år har det pågått ett stort nationellt utbytesprojekt, där traumateam från olika sjukhus i Sverige fått utbilda sig i Philadelphia. Det senaste teamet har nyss kommit hem från Philadelphia, och det är gruppen från Falun.

Efter en veckas förberedelsetid i Linköping, där gruppen manglades av experter som flugits in från USA, har deltagarna från Falun varit i Philadelphia under en månads tid. Där har man följt traumaarbetet på sjukhuset väldigt nära under hela tiden.

- Det har varit otroligt lärorikt. Vi hade i fjol drygt 200 traumafall här i Falun. Det är ungefär vad Philadelphia har under en månad. En kväll fick vi vara med när sjukhuset tog hand om fyra skottskadade. För att få samma erfarenhet här i Falun måste vi jobba dygnet runt i flera år, berättar narkosläkaren Åsa Blomberg.

De som varit i Philadelphia är, förutom Åsa, operationssköterskan Katarina Norberg, kirurgläkarna Sverker Svensjö och Mats Svensson, narkossköterskan Carina Oskarsson, och ortopedläkaren Monica Magnusson.

- Jag tror att den här utbildningen kommer att innebära att vi på ett snabbare och effektivare sätt kan göra undersökningen i akutrummet, och bättre kunna påstå vad som är rätt behandling, säger Svensjö.

Den vanligaste traumapatienten, alltså en mycket allvarligt skadad patient, kommer från en trafikolycka.

- Men knivskärningar och skottskador har ökat. Vi har haft flera sådana med dödlig utgång de senaste åren, berättar Blomberg.

Det beslutsstöd som vårdpersonalen arbetar efter, och som är vädligt väl utvecklat i USA, bygger på att man ska kolla det viktigaste först (luftvägarna), och sedan följa en checklista så man inte i brådskan bommar några skador.

Vid akuten i Falun finns ett speciellt traumarum där alla har sina givna positioner och arbetsuppgifter. Ett traumateam består av kirurgläkare, narkosläkare, ortopedläkare, undersköterskor och sjuksköterska från akuten, narkossköterska, intensivvårdssköterska, röntgenjour och operationssköterska/undersköterska.

De som fått utbilda sigi USA ska nu föra sina kunskaper vidare på lasarettet. Bland annat ska man spela in en introduktionsfilm, som kan visas för ny personal.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons