Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu kan gåtan vara löst

Annons

Ordagrant lyder Krigsarkivets förklaring så här:

"Information om händelse 1/4 1968. Enligt dagslistan för Bergslagens militärområde, hemliga arkivet hos underrättelse- och säkerhetsavdelningen, ska handlingen ha bränts 1980."

Skrivelsen är undertecknad Ingrid Karlsson, arkivarie. Tidningen har förgäves sökt nå henne för en kommentar.

Bo Söderberg, chef för Krigsarkivet säger:

- Uppenbarligen har regeringen på delegation fattat ett så kallat gallringsbeslut på begäran av Bergslagens militärområde. När ett sånt beslut når Krigsarkivet är det vår uppgift att förstöra handlingarna.

Det betyder att militären inte längre bedömt handlingarna som aktuella och inte heller funnit anledning att placera dessa under bevarandelagen, vilket innebär att akten skulle ha funnits i Krigsarkivets hemliga avdelning under 25 år.

Beskedet från Krigsarkivet har lämnats till Bo Lindebert, pensionerad polis i Falun, som sökt hjälpa en liten krets av lokalbefolkningen som arbetat oförtrutet för att finna en lösning på gåtan med iskraterns uppkomst.

Det här är indirekt ett erkännande av de militära myndigheterna att de handlagt ärendet, säger Bo Lindebert. Annars har det inte funnits någonting att bränna.

Det var i april 1968 som två fiskare upptäckte den stora vaken i sjön. Den mätte cirka 50 gånger 25 meter.

Vaken väckte riksintresse och har under årens lopp blivit omskriven i spaltmeter i pressen. Ortsborna Börje Hellsing och Gerhard Larsson tog det som en livsuppgift att försöka avslöja vakens hemlighet. De har aldrig tidigare fått något som helst besked från de militära myndigheterna, trots ivrigt uppvaktande både muntligen och skriftligen.

- Det har hela tiden varit locket på, säger Börje Hellsing. Vi har aldrig fått svar på några frågor, trots att vi kunnat bevisa att militären varit på plats vid sjön flera gånger med helikoptrar, dykare och omfattande utrustning.

Paret Hellsing och Larsson bekostade med egna pengar en provtagning i sjöns botten och företaget VIAK påbörjade en analys. Den visade att bottenproverna innehöll onormalt stora halter av järn, aluminium och magnesium. Och att det uppstått oerhört stark hetta i sjöbottnen.

- Vi är redan skuldsatta och har inte pengar till att låta slutföra analysen, suckar Börje Hellsing.

Tidningen har varit i kontakt med Högskolan Dalarnas rektor Leif Borgert för att om möjligt låta skolan slutföra arbetet som ett projekt inom den metallurgiska utbildningen. Han har lovat att undersöka förutsättningarna till detta.

Teorierna om vad som orsakat den mystiska kratern i den 80 centimeter tjocka isen har varit många och skiftande. Efterforskningar visar att Nato hade militära aktiviteter på den norska sidan vid tiden för kraterns uppkomst och att den svenska militären hade övningar i norra Värmland.

- Militärens totala tystnad gör att vi aldrig får ett klart svar på våra frågor, säger Börje Hellsing. Men mycket troligt är att en missil, en robot eller annat militärt, flygande materiel med stor sprängverkan orsakat iskratern. Någon naturens förklaring finns bara inte.

ÅKE SILJESTRÖM

Mer läsning

Annons