Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu kan de tänka sig skogsjobb

Annons

Representanterna från Framtidsresan har just haft sin föreläsning om skogsindustrins möjligheter på Lugnetgymnasiet. FK träffar sju av eleverna som var med. De går andra året på gymnasiet och börjar fundera på vad de vill utbilda sig till.

- Min åsikt har hela tiden varit att skogsarbete enbart handlar om röjning, säger Jens Nitér.

- Jag har faktiskt funderat på vad de sysslar med eftersom min familj äger skog, säger Martin Röjås.

- Inte ens min farfar, som är professor inom skogsteknik, har lyckats övertyga mig om skogsindustrins möjlighet, på det sätt man fick vara med om i dag, menar Kerstin Staaf och skrattar.

Eleverna är överens om att skogen inte varit något alternativ fram till den här föreläsningen. Nu fick de något nytt att tänka på. Men då handlar det inte om att om att jobba i själva skogen.

- Nej, det ger inte så mycket att vara ute och fälla träd, säger Emil Roddar.

- Det är mer intressant att skaffa sig ett jobb som innebär resor och möjligheten att utveckla sig själv. Den möjligheten lär ju finnas inom den här branschen, tillägger Christoffer Sundin och får medhåll av andra som vill syssla med marknadsföring.

- Men faktum är att de som kom i dag har lyckats bra när det gäller att visa de möjligheter till intressanta arbeten, bland annat forskning, som finns inom skogsindustrin, menar Karin Friberg

- Här fick man mycket hjälp när det gäller funderingarna på vad man vill studera till, menar Daniel Andersson.

- Det som fascinerade mig var alla de produkter som man kan framställa från skogen. Det riktigt intressant, säger Emil Roddar, som nu är övertygad om att det går att syssla med spännande jobb inom it och media, trots att det sker i skogens tjänst.

ANDERS HANSSON

Mer läsning

Annons