Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu jagar polisen en mordbrännare

Annons

Gävlebor samlades vid avspärrningarna i små klungor för att prata om branden och betraktade den tunna vit rök som steg ur det uppbrutna taket på tisdagskvällen.

- Det är tragiskt att en sådan gammal anrik dansrestaurangen går till spillo. Här här man slagit många glada sulor i parketten, säger Agneta Wallèn som bedrövat begrundade förödelsen.

Branden, som startade strax efter klockan ett på restaurang CH i centrala Gävle och som snabbt spred sig till hotellet Scandic Grand Central, betraktas som grov mordbrand. Polisen har funnit spår från en anlagd brand ett dygn tidigare på samma plats.

- Den första branden är uppenbart anlagd med fyra brandhärdar inne i nattklubbsdelen. Det finns spår av att man använt en lättantändlig vätska, säger kommissarie Maria Palmaeus vid Gävlepolisen, som leder utredningen, till TT.

Tekniska fynd har skickats till Statens kriminaltekniska laboratorium i Linköping för analys. Palmaeus ville dock inte gå in på vilken typ av fynd det rör sig om. Det fanns på tisdagen ingen misstänkt för mordbranden och inte heller något klart motiv. Enligt polisen fanns ingen känd hotbild mot nattklubben.

Ungefär samtidigt som ett automatiskt brandlarm utlöstes strax efter klockan ett natten till tisdagen utlöstes ett inbrottslarm enligt polisen som fått informationen av SOS Alarm. Larmen anses viktiga för utredningen.

Branden var på tisdagseftermiddagen fortfarande inte helt under kontroll och enligt Erik Lindström vid räddningstjänsten i Gävle kommer det troligen att brinna i ett par dagar till.

Branden är enligt Lindström en av de mest omfattande som drabbat Gävle i modern tid.

Totalt bodde 146 gäster på hotellet när branden startade men alla kunde evakueras, ingen kom till skada.

Polisen blev snabbt övertygad om att branden var anlagd och tillsatte på tisdagsförmiddagen en särskild kommission som ska arbeta med brottsutredningen.

Branden fick allt eftersom ett häftigare förlopp och i takt med att omfattningen växte tvingades räddningstjänsten att kalla på förstärkning. Sammanlagt sattes tio brandkårer in för att bekämpa elden.

Det anrika hotellet i Gävle, tidigare känt som Centrala Hotellet, med 220 rum är ett av hotellkedjan Scandics större hotell i landet.

En man i 20-årsåldern låg på tisdagseftermiddagen kvar på Gävle sjukhus för observation efter hotellbranden, övriga åtta som uppsökt sjukhuset för rökskador hade fått åka hem.

LARS PEDERSEN/TT

Mer läsning

Annons