Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Nu hoppas vi allt ska fungera"

Annons

-Det gäller att det är ordentligt tätt när vattnet släpps på, säger Maj-Britt, där hon står många meter ovanför och ser på när Åke jobbar.

Det har varit en pressad tid för Maj-Britt och hennes kompanjon Michael Nyman, som äger Nyman Jansson bygg AB (NJB).

Renoveringen av 25-metersbassängen i Ludvika sporthall blev betydligt mer omfattande, komplicerad och dyrare än vad både kommunen och byggfirman kunde föreställa sig.

- Det har varit jobbigt men nu hoppas jag att det ska bli bra och att simhallen kan öppna andra veckan i januari, säger Maj-Britt Jansson.

Samtidigt som det ena mer omfattande felet efter det andra uppdagades i den stora bassängen skulle NJB också färdigställa det nya familjebadet. Även det visade sig behäftat med en del fel i slutändan och fortfarande återstår en del justeringar.

Beträffande de omfattande insatser som visade sig nödvändiga i den stora bassängen anser Maj-Britt Jansson att det handlar om olyckliga omständigheter.

En av de saker som upptäcktes sent var läckage vid de runda glasrutor som finns en bit ned i bassängen. Det skedde först när den var fylld.

-Med facit i hand kan man konstatera att packningarna skulle ha kontrollerats tidigare men vi följde det arbetsprogram som kommunens konsult tog fram, förklarar Maj-Britt.

Det stora jobbet, och som nu pågår, blev bytet av påfyllnings- och avtappningssystem för bassängvattnet.

I väggen låg asbestklädda rör ingjutna för påfyllning och i bassänggolvet fanns avtappningsventilerna.

Det systemet höll inte tätt och måste bytas. Beslut togs att lägga igen bottenventilerna och använda samma rörgenomföringar i väggarna för både påfyllning och avtappning.

-Problemet var att få tag i rostfria rör. Normalt är det sex månaders leveranstid men den firma vi anlitade lyckades få fram rören på några veckor, upplyser Maj-Britt Jansson.

Ett företag i Borlänge åtog sig att tillverka de rostfria rörkragarna (stoser).

För det nya arrangemanget krävdes större hål i väggen och kapning av de ingjutna asbeströren.

Med tanke på hälsorisken vid sanering av asbest är miljökraven hårda.

Men nu är det arbetet avslutat och monteringen av det rostfria rörsystemet pågår för fullt. De ingjutna rören ersätts av ett utanpåliggande system.

-Vi håller tidplanen och vi räknar med att bassängen ska kunna börja användas andra veckan i januari, säger Maj-Britt Jansson.

-Nu hoppas vi allt ska fungera.

TORBJÖRN SVENSSON

Mer läsning

Annons