Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu höjs krav om alkolås i fler bilar

Annons

- Rattfylleriet på våra vägar dödar 150 personer och skadar tusentals varje år. Nu är det dags för riksdagen att introducera alkolås i samtliga bilar.

Det säger riksdagsmännen Kenneth Johansson och Sven Bergström (c).

Varje dag görs runt 14 000 bilresor i Sverige med förare som är så alkoholpåverkade att de skulle dömas för rattfylleri om de upptäcktes.

28 procent av dessa bilförare kör ihjäl sig. Hur många rattfylleristerna i sin tur kör ihjäl är det ingen som vet. Men uppskattningsvis dör 150 personer om året i alkoholrelaterade bilolyckor.

- Erfarenheterna visar att alkolås är att mycket effektiva för att förhindra rattfylleriet, säger Kenneth Johansson och Sven Bergström, som i fredags diskuterade frågan med Hans Laurell på Vägverket.

När de 1 400 alkolås som sitter i yrkesfordon efter ett år tömdes på sina minnen visade det sig att alkolåsen stoppat 300 rattfyllerikörningar.

Centerpartiet kommer nu att motionera för ett handlingsprogram mot rattfylleriet.

- Den första åtgärden är att få kommunerna att upphandla fordon med alkolås i första hand i skolskjutsar och i transporter med farligt gods.

- Nästa steg är att på några års sikt installera alkolås i alla nya fordon och det tredje är att på ytterligare några års sikt installera alkolås i samtliga äldre fordon.

BIRGITTA WIBERG

Mer läsning

Annons