Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu har priserna blivit kultur

Annons

Det är trångt och bökigt, men den priskommitterade skaran har lagt upp en perfekt strategi för den kommande veckan.

- Platsen att visa prissamlingen är bästa tänkbara. Här strömmar alla människor förbi. Att det är lite smått om utrymmet klarar vi genom att Tjejvasans prissamling försvinner till helgen.

Samtidigt kliar sig kommitterade i huvudena och funderar hur de ska få plats med en stor cykel på de förhållandevis små etagen.

Det här med Vasaloppspriser har sin egen lilla historia. Här finns allt mellan himmel och jord och så har det även varit tidigare.

Vasaloppsgeneralen Rolf Hammar har en speciell förkärlek för tunga kassaskåp. Inte så att han själv vunnit något, däremot har två norrmän gjort det.

Sture Sivertsen vann det första. Rolf Hammar berättar att Sivertsen till vardags är fårbonde norr om Trondheim. Där befann han sig efter att ha åkt Vasaloppet och då vunnit ett kassaskåp. Skåpet lämnades kvar i Mora i avvaktan på transport.

- Jag och min fru Birgit skulle en tid senare åka till Norge och då erbjöd jag Sivertsen att ta med mig skåpet. Vad jag inte visste var att skåpet vägde ton, plus att Sivertsens gård låg i ett fjordlandskap med backar som pekade rakt upp i himlen. Jag lyckades trots detta manövrera mig upp på gården, sedan tog vi Sivertsens traktor med gafflar och baxade ur skåpet ur bussen, säger Rolf.

Hammar tillägger att den generöse kassaskåpstillverkaren numera brukar tillställa Vasaloppet andra och mer lätthanterliga priser.

Kommitterade kompletterar med att berätta om den ryske åkaren som vann en fyra meter lång stege och insåg det omöjliga i att få med den på flyget.

- Han lyckades sälja stegen på plats, precis som den italienske åkare som vann en stor, tung tv, sammanfattar gänget i priskommittén som när insamlingen är avklarad brukar ha registrerat uppemot 500 poster till prisutdelningarna i Tjejvasan och Vasaloppet.

STEN WIDELL

Mer läsning

Annons