Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu har julen börjat

Annons

I ärlighetens namn har de dubblerade konserterna i Ludvika Ulrika numera fått ett mindre format än för ett antal år sen, när köerna efter förköpsbiljettena var så långa att man tvingades tillgripa underhållning och servering vid köerna som förstörelser för folk som stått i timmar och väntat på biljetterna.

Carola, Mikael Samuelsson, Erland Hagegård var några av publikmagneterna vid den tidpunkten.

Kändisfaktorn på solistsidan är blygsammare sedan Jörgen Engström tog över rodret men julkänslan är definitivt inte mindre. Den sätter sig rask i kroppen redan när man kommer in i kyrkan och möts av den stämningsfulla ingångsmusiken från blåsarensemblen.

Upplaga 2005 var definitivt ingen undantag.

I mångt och mycket skiljde sig årets konsert från sina föregångare. Framför allt kom det - mitt i allvaret - att bli en avspänd tillställning där den första applåder brakade loss redan vid tredje inslaget då den flyfingrade och explosive Urban Rosengren gav sig på kyrkans nya spelbord med sin egen komposition Double happiness. Visst var det happiness rakt igenom och en smula knepigt att se organisten attackera klaviaturen framför ens ögon medan ljudet från orgelpiporna bakom ens rygg. Gammal hederlig spelmansglädje i symbios med teknikens underverk.

Eva Engman skötte rollen som sångsolist med klart överbetyg och drog ner långa applåder, vilket också kan sägs om lilla Elin Jansson som läste julevangeliet.

- Det är inte ofta en textläsare får applåder i den här kyrkan, kommenterade Jörgen Engström till publikens munterhet.

Jörgen Engström stod också för en av konsertens höjdpunkter med ett mycket smakfullt arrangemang av Grubers klassiska Stilla natt innan konsertens clou inföll.

Det var Jörgen Engström som tillsammans med Urban Rosen-gren och Peter Resare - korist i det här sammanhanget - tog sig an Adams O helg, natt med växelsång och tre perfekt klingande stämmor.

Många har försökt sig på Jussi Björlings glansnummer. Praktiskt tagen ingen har lyckats åstadkomma annat än taffliga B-lagsversioner, men här kom ett nytt grepp som kändes fräscht utan effektsökeri. Applåderna brakade och ett och annat bravorop följde med.

Det var en minnesvärd stund i Ludvika Ulrika och inte blev upplevelsen mindre av Carl-Axel Hagbergs Tankar om julen, en ögonvittnesskildring från ceremoniplatsen vid katastrofområdet i Thailand, där han befann sig så sent som för en vecka sedan.

Temat för hans betraktelse var, med utgångspunkt från besöket i Thailand, Att komma hem till julen.

Utan övertoner stämde han församlingen till eftertanke innan det var dags att avsluta första konserten traditionellt med Det är en ros utsprungen och Dagen är kommen.

Förutom de ovan nämnda solisterna medverkade också organisten Peter Gunnarsson, även han handplockade för ändamålet av Jörgen Engström, en man med säkert musikaliskt omdöme.

BERTIL DANIELSSON

Mer läsning

Annons