Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu har jakten börjat

Annons

Miljöinspektören Bo Jernberg har testat den uppfinning som kommer att revolutionera kartläggningen av pumpar i hela landet.

Det handlar om elektronik som gör det möjligt att pejla in pump-arna. Tekniken är ganska enkel, men samtidigt tillräckligt avancerad för att sålla ut luftvärmepumparna som inte är anmälningspliktiga.

Däremot värmepumpar som utvinner energi ur jord, vatten och berg har miljöinspektören lokaliserat.

Bo Jernberg håller med om att tillvägagångssättet har lite "Storebror ser dig" över sig. Och till en början kändes det smått obehagligt att smyga runt med utrustningen, berättar han.

Men den våldsamma ökningen av värmepumpar i landet kan leda till ett ohållbart scenario varnar myndigheterna. Det finns redan exempel på villaområden där i synnerhet bergvärmepumpar kan leda till stora problem.

Då handlar det inte enbart om att grundvattenströmmar kan påverkas. Risken finns även att berget kyls ner på grund av att borrhålen finns för tätt. Det innebär i sin tur att villaägarnas investeringar blir värdelösa.

Bo Jernberg har fram till dagsläget skakat av sig obehaget och tycker att pumppejlingen är berättigad.

Resultaten har inte låtit vänta på sig. Efter snart tre månaders spaningar har miljöinspektören lokaliserat 53 "svartpumpar".

- Mörkertalet var större än vi trodde.

Därmed är frågan, kommer fastighetsägarna att bötfällas?

- Det blir en fråga som politikerna i nämnden får ta tag i. Vi har i alla fall fått ett bra grepp om var pumparna finns.

Faran för nedkylda berg verkar inte vara överhängande inom Smedjebackens kommun lyder den preliminära rapporten.

Däremot återstår det fortfarande att kontrollera om och i så fall hur grundvattnet påverkats. Den delen av jobbet beräknas vara klar till hösten.

HARRI KRIIKKULA

Mer läsning

Annons