Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu har hon anlänt!

Annons

Det är första veckan på jobbet för Dalarnas nya landshövding Ingrid Dahlberg. Det handlar framför allt om att se och lära men på sikt hoppas hon på att kunna göra något bra för Dalarna:

- Men jag säger som Birgit Nilsson "det är bättre att värpa först och kackla sen".

Utanför fönsterglasen på Hildasholm skymtar Siljans dramatiska strandlinje mellan de höga vindpinade tallarna. Det är Ingrid Dahlbergs andra dag på jobbet och den planerade sköna promenaden i Hilda Munthes trädgård har det ihållande regnet satt stopp för, i stället har både lunchen och den guidade visningen fått flytta inomhus.

Hon har aldrig tidigare besökt Hildasholm, familjen Axel Munthes sommarbostad i Leksand, men är bekant med familjen Munthe sedan tidigare.

- Det är hemskt roligt att få komma hit, säger hon, och berättar att hon på 1970-talet skrev pjäsen Resan till San Michele för TV2-teatern. Den handlar just om den åldrade livmedikusen Axel Munthe när han efter andra världskriget sitter på Stockholms slott och gör upp omöjliga planer på hur han ska kunna återvända till sitt älskade San Michele på Capri.

Under hela sin karriär har hon arbetat inom kultursektorn, först på Sveriges television som journalist och senare som chef för SVT-drama, och de senaste sex åren som dramatenchef. En fantastisk kreativmiljö - kallar hon det - men att byta skådespelare och filmmakare mot tjänstemän är inget som skrämmer:

- Jag tror det finns kreativa människor i Dalarna också, säger hon och skrattar.

I rollen som chef är hon säker.

- Den ser likadan ut oavsett arena, säger hon.

Och det som är hennes nyckel till framgång är samarbete, samarbete och åter samarbete. Så det som det framför allt handlar om nu för Ingrid Dahlberg är att lära känna Dalarna och Dalarnas behov.

Hon säger sig vara opolitisk, någon tid att engagera sig partipolitiskt har aldrig funnits, men att hon genom sitt arbete på Dramaten har kommit i kontakt med riksdagspolitikerna i Stockholm. Och så berättar hon att hon för ett par veckor sedan sprang på näringsminister Björn Rosengren, och sa då åt honom att det var väl på tiden att göra någonting åt den dära Salaproppen.

- Varpå han svarade "du är som alla de andra, ska du redan börja?"

Förutom vägar och tågtrafik menar Ingrid Dahlberg att viktiga dalafrågor är skolväsendet, vård och omsorg, miljö, kulturmiljö och alla näringslivsfrågor:

- Ett län som Dalarna måste ha en viss tillväxt och en viss befolkningstillväxt.

På frågan om hon känner till den heta rovdjursdebatt som den senaste tiden har rasat i länet, säger hon:

- Ja, men jag tänker inte vara så dum så jag säger något om den nu.

Näe, ännu tänker inte Dalarnas nya landshövding börja kackla...

ANN-SOFIE MASTH

Mer läsning

Annons