Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu har festen startat

Annons

Presentatör under FFF-invigningen var även i år Sten Sandahl, producent på Rikskonserter.

- Jag är en stor vän av festivalen. FFF är den viktigaste folkmusikfestivalen i Sverige och den är internationellt välkänd, säger han.

Den välbesökta invigningsceremonin startade vid lunchtid och inleddes med kulning av Susanne Rosenberg och Agneta Stolpe. Sedan följde ett framträdande med fiolspelande barn och ungdomar som deltar i FFF:s speciella fiolkurs.

Publiken fick även smakprov på bulgariska Lira Junior och kvartetten Míse som spelade irländsk folkmusik.

Míse består av de unga irländarna Liam O'Sullivan, Matthew Griffin, Daniel Griffin och Tim Dowd som i dag bor och verkar i London, England. Bandet bildades för 18 månader sedan och det här är deras första besök i Sverige. Senare under torsdagskvällen spelade Míse på Magasinet.

Svante Mannervik, ordförande i Bohusläns spelmansförbund, höll det traditionsenliga invigningstalet och sade att Faluborna kunde vara stolta över sin folkmusikfestival.

- Vi som reser hit utifrån räknar dagarna till FFF. Vi kan se fram emot tre dagar med ett fullspäckat program med fantastiska spelmän och fantastisk musik.

Svante Mannervik är också med i Ranrike spelmän som avslutade ceremonin med att spela tillsammans med spelmän från Svärdsjö och Falun.

CHRISTIAN FERRERA

Mer läsning

Annons