Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu har de tröttnat

Annons

"Vi är med från vaggan till graven" noterade en av demonstranternas plakattext. "Lön efter prestation, typ en miljon" föreslog en annan, medan någon stillsamt undrade "Vem tog hand om dina barn om vi inte fanns".

Med start vid Mossplan marscherade de mot centrum, skanderande med kampvilja för högre lön och rimligare arbetsvillkor, "Sassa brassa mandelmassa, sluta skyll på dålig kassa".

Runt hälften av förbundets alla Ludvikamedlemmar - de är 2 200 anslutna i kommunen - hade vikt lördagsförmiddagen för kampen om en bättre framtid. En välfärdsframtid inte bara när det gäller lönen, konstaterade Birgitta Sundqvist, ordförande för Kommunal i Dalarna, när hon så småningom demonstrationstalade i hörnet Carlavägen-Storgatan.

- Dagens ungdomar kommer inte att acceptera de vilkor som råder i dag och det märks redan nu i svårigheten att rekrytera personal till vård- och omsorg, klargjorde hon.

Sundqvist påpekade att de kommunalanställdas löner inte alls följt löneutvecklingen i samhället i övrigt.

- 1982 hade våra medlemmar 92 procent av verkstadsarbetarnas löner. I dag är det 84 procent...

Hon betonade att förbundets medlemmar återfinns inom många skilda områden i samhället.

- På BB, inom sjukvården, vi sköter parkerna, idrottsanläggningarna, tar hand om räddningsarbetet - det går inte att räkna upp alla yrkeskategorier.

Kommunalordföranden konstaterade att medlemmarna tröttnat på vackra ord och en klapp på axeln från styrande.

- Nu vill vi veta hur ni ser på oss - vill ni ha välfärdsarbetare eller pigor och drängar i folkhemmet, frågade hon och rev ned spontana applåder och jubelrop.

Att en tredjedel inte är fast anställda är en dyr historia för kommunen, hävdade hon vidare.

- Det är dyrt att basera verksamheten på vikarier och timanställda, det kostar nästan dubbelt så mycket som att ha fast anställda. Och förutom den kunskap som går förlorad, ökar på sikt också ohälsan. Fler fasta jobb ger ökad kvalitet och ni får råd att höja lönerna.

Kommunal har 22 000 medlemmar i hela Dalarna, medlemmar som demonstrerat på de flesta håll i veckoslutet.

Kommunals medlemmar har fått nog.

- Jag har aldrig gått i ett demonstrationståg tidigare, men nu tyckte jag att det var dags, förklarade Ann-Christine, barnskötare på dagis och en av dem som tar hand om våra barn...

LENA RELTE

Mer läsning

Annons