Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu hamnar Vasatorget i fokus

Annons

Nu när Vasaparken och den påkostade lekparken är invigd och klar att tas i bruk är det hög tid att gå vidare med resten av planområdet.

Visserligen har Vasatorget varit på tapeten förr. Men beslutsfattarna har inte riktigt fått till det. Till stor del har ambitionsnivån sjunkit i takt med att kommunkassan sinat.

Men nu är torgplatsen högaktuell igen. På huvudbiblioteket kan allmänheten begrunda en modell över hur man har tänkt att omdana området.

Sedan den 6 oktober och fram till den 3 november pågår programsamrådet. Under den perioden har alla chansen att tycka till.

Vasatorget är tänkt som ett naturligt och värdigt avslut på Vasagatan som tidigare fick epitetet miljögata. Det betyder att i planen fortskrider ambitionen på att sänka hastigheterna längs Vasagatan.

I synnerhet avses åtgärder som minskar trafiken på Vasagatan mellan torget och lekplatsen. Tillgängligheten ska dock finnas kvar.

För biltrafiken erbjuder planprogrammet till och med ökad tillgänglighet. Det ska vara möjligt att köra bil runt hela torget, till och med förbi Kommunhusets entré.

Körbanorna görs dock smala, enkelriktade och upphöjda till torgets nivå enligt förslaget.

Syftet är att tvinga ned hastigheterna samtidigt som den enhetliga nivån underlättar för rörelsehindrade att ta sig fram.

Busshållplatsen har i torgsammanhanget varit en fråga som det ännu inte finns någon konkret lösning på. I och med att trafikströmmen förbi torget stryps räknar programmakarna med att trafiken ökar på Östra ringen.

Därför utgör också busshållplatserna på Torggatan ett ännu större problem. I planen betecknas dessa som "tveksamma ur trafiksäkerhetssynpunkt".

Lokaliseringen ska därmed utredas vidare. Ett område som anses vara särskilt intressant är parkeringsplatsen strax söder om gamla polishuset.

HARRI KRIIKKULA

Mer läsning

Annons