Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu granskas skolköken

Annons

En hel del av Faluskolornas kök har under våren fått besök av arbetsmiljöinspektionen i Falun:

- Skolan är ett prioriterat verksamhetsområde för oss i år och inom köksarbete är belastningsskador vanliga, det är många tunga lyft och ensidiga arbetsmoment, säger Kicki Höök, arbetsmiljöinspektör i Falun.

Denna gång har arbetsmiljöinspektionen lagt fokus på tillagningsköken. Bland andra har Linghedsskolan, Svärdsjöskolan Aspebodaskolan, Främbyskolan, Slättaskolan och Hälsinggårdsskolan fått besök:

- Vissa kök är ganska nya, fräscha och bra utformade men en del är gamla. Problemet är då att det är trångt. Verksamheten har ofta utökats, köken lagar mat för utskick till förskolor, låg- och mellanstadieskolor. Lokalerna har inte anpassats till detta och det ställer till bekymmer på ett par ställen.

Svärdsjöskolan har den här typen av problem liksom Hälsinggårdsskolan, den senare ska dock genomgå en rejäl ombyggnad under sommaren är det tänkt.

Ett av de vanligaste arbetsmiljöproblemen som arbetsmiljöinspektionen upptäckt är annars att de flesta kök saknar höj- och sänkbara arbetsbänkar, och att personalen inte får fortlöpande utbildning i arbetsteknik och introduktion till nya tekniska hjälpmedel. Brister som lätt leder till att leder och muskler överbelastas.

- Det händer mycket inom det här området hela tiden och det är ett påfrestande fysiskt jobb.

Alla köken fick också krav på att förbättra de skriftliga rutinerna kring arbetsmiljöarbetet. I dag saknar samtliga kök dokument där det står hur man ska bedriva arbetsmiljöarbetet och vem som har huvudansvaret.

- Formellt är det ju rektorn som har arbetsmiljöansvaret men rektorerna kan ju inte alltid det regelverk som gäller för köken.

Arbetsmiljöinspektionen har nu ställt krav på att bristerna ska åtgärdas och senast den 30 september måste Falu kommun återrapportera vad man gjort för att komma tillrätta med problemen.

ANN-SOFIE MASTH

Mer läsning

Annons