Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu ger vi järnet för att utveckla Borlänges centrum

Annons

Nu måste vi ta ut steglängden för att utveckla Borlänge centrum. Tänk om vi i Borlänge förutom fungerande handelscentra i Kupolen, Coop-Forum, ICA Maxi och lågprisvaruhusen kunde ge centrum en ny profil. Det skulle stärka vår kommun rejält.

Den nya profilen skulle kunna till syfta till handel, boende, kultur och upplevelse. Men den måste också präglas av god miljö, trafiksäkerhet, tillgänglighet och nydanande.

Det hela förutsätter att man inte gräver ned sig i skyttegravar och koncentrerar debatten till om några gator ska vara öppna eller ej.

Vi måste utveckla något som stärker handeln i centrum och knyter ihop kontakten med Kupolen. För min del är jag inte låst vid gamla beslut om trafik-lösningar.

Kan nya idéer tas fram som stöper om centrum i en djupare mening så kan inte tidigare modeller för trafiklösningar sätta käppar i hjulen.

Det finns i dag ett arkitektförslag som ger en annorlunda bild. Stationsgatan ges en ny utformning, bussarna ges en ny ut-gångspunkt och personflödet till Kupolen underlättas.

Förslaget är intressant och ska inte förkastas. Det kan vara något att arbeta vidare med. Att nu tillsätta en kommunal arbetsgrupp som tillsammans med handel, fastighetsägare och andra utvecklar en ny idé kring centrum är riktigt.

Det handlar om att skapa något som kan samla en bred uppslutning bland Borlängeborna.

I vår kommun har vi tidigare genom bred uppslutning och gemensam kraft utvecklat näringsliv, handel, högskola, framtidsdal och teknikdal.

Om vi nu med förenade krafter kan ta tag i centrum-problematiken så kan vi nå resultat.

Centrumföreningens möte i tisdags med inbjudna fullmäktigeledamöter kan vara startsignalen på ett sådant arbete. Nu handlar det om att ge järnet för att ut-veckla centrum. Jag kommer därför nu omedelbart att ta initiativ till att en arbetsgrupp tillsätts.

Med förenade krafter kan vi utveckla centrum. Vi har inget att förlora utan allt att vinna om sinnesläget är öppet för nytänkande.

Peter Hultqvist

Ordförande i kommunstyrelsen

Mer läsning

Annons