Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu går Sofie ut i arbetslivet

Annons

Sofie var bosatt i Ludvika under åren 1980-86 och gick först på Knutsboskolan och senare på Lorensbergaskolan. När hennes pappa erbjöds tjänstgöring genom ABB på Nya Zeeland flyttade familjen med och Sofie bodde där under två år.

När de återvände till Sverige blev den nya bostadsorten Västerås där Sofie fortsatte sin skolgång. Sedan började hon så småningom att studera i Uppsala.

Dessförinnan hade hon ett sabbatsår då hon tillsammans med sin barndomskamrat Lovisa från Ludvika var ute och reste under cirka ett år. De besökte bland annat Thailand, Australien och Nya Zeeland.

- Det var under denna period som jag blev medveten om att jag ville bli präst. Jag fick framförallt tid att tänka och många småsaker tillsammans bidrog till att beslutet mognade inom mig, säger Sofie.

Hon berättar också att det finns präster i släkten såsom hennes farfar och en farbror som nu är verksam som präst.

Sofie avlade teologie kandidatexamen för ett år sedan vid Uppsala universitet.

- Därefter läste jag ett år på pastoralinstitutet i Uppsala för att lära mig bland annat om de olika kyrkliga förrättningarna, säger Sofie.

Efter att ha studerat totalt under sex års tid är Sofie klar för den stora prästvigningsgudstjänsten där också biskopen deltar med handpåläggning, prästlöften avges och prästkläder påtages.

Sofie kommer sedan ut i arbetslivet och börjar sin tjänstgöring i Önsta församling som pastorsadjunkt med en handledare. Efter ett år har hon möjlighet att söka vilket arbete som helst inom prästämbetet.

- Det kan bli inom någon av kyrkans olika verksamheter som till exempel vid kriminalvården eller sjukhus och skolor, säger Sofie som under studietiden även har arbetat inom kriminalvården.

Under året i Önsta, vid sidan av tjänsten, kommer hon också under några veckor att tjänstgöra på Kumlaanstalten där det har byggts ett kloster för retritverksamhet.

Sofie kommer att vara med och leda denna verksamhet.

- Men första uppdraget blir att döpa min barndomskamrats nyfödda flicka säger Sofie och låter förväntansfull och glad över att få detta hedersuppdrag.

Vad ägnar en ung blivande präst sig åt på fritiden?

- Då umgås jag helst med mina vänner, sportar och kopplar gärna av med att läsa alla möjliga romaner. Jag tycker också om att lyssna på souljazz och provar gärna på diverse hantverk i både trä och keramik, säger Sofie som efter den intensiva studietiden ser fram emot semester och nya spännande arbetsuppgifter.

ANITA MAGNUSSON

Mer läsning

Annons