Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu gäller det att satsa på trä och design i Orsa

Annons

I juni månad arrangerar Inland Wood AB, Orsa, en seminarieserie i samband med kommunens projekt, Designtorg Trä.

Visionen om ett visningsobjekt i trä är gammal. Den har Orsa Träutveckling AB, numera Inland Wood AB, haft i många år. Men av olika skäl har varken bolaget eller de träföretag som ingått och fortfarande ingår som medlemmar i intresseföreningen för Inland Wood AB kunnat förverkliga drömmen. Men med bidrag från EU, länsstyrelsen och Orsa kommun ter visionen sig mera verklighetssinnad.

I bakgrunden till Designtorg Trä kan man se hur den "röda" tråden löper från dåtid till nutid, från inredningen av tingssalen till renovering av det privatägda Företagarhuset Dalagatan 1. Vidare genom en rad olika designaktiviteter som bland annat mynnade ut i att Orsa Träutveckling AB, numera Inland Wood AB, kunde bygga ut och bredda sitt kontaktnät och nu med hjälp av "spindlar" i andra nät troligen kommer att få se sin dröm gå i uppfyllelse.

Det är ett måste att kommunen utvecklas. Men det är minst lika viktigt att kommunmedborgarna som ska vara med och betala en del av kalaset får en överensstämmande information.

När det gäller Designtorg Trä är det helt klart att EU:s strukturfondsdelegation beviljat Orsa kommun nio miljoner kronor till detta projekt och att Näringslivskontoret står som projektansvarig för detta och att den totala projektkostnaden uppgår till cirka 35 miljoner kronor.

Det är lika klart att Orsa Träutveckling AB, numera Inland Wood AB, tidigare fått sex miljoner kronor för Handelshuset marknadsstyrt nätverksbyggande, vars totalkostnad uppges till cirka 20 miljoner kronor. Målet med sistnämnda projekt liknar i mycket det mål som anges för Designtorg Trä. Kostnaden för byggnaden är densamma. Datumet för projektets igångsättning likaså.

Allt tyder på att projekten är kopplade till varandra. Inte minst näringslivschefens uttalande i lokalpressen tyder på detta. Där säger han att de flesta komponenter som behövs för att komma framåt redan finns. Nu gäller det att samla ihop dem och verkligen satsa på trä och design.

Är det detta som påbörjas den 16-17 juni, när Inland Wood AB arrangerar ett seminarium för "Trä, arkitekter och byggare" i Dalagatan 1?

L. Wohlmer

Mer läsning

Annons