Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu flyttar allt fler till Dalarna

Annons

- Ett totalt plus för Dalarna på 260 personer är faktiskt bättre än väntat. Nu kan vi ana ett trendbrott och hoppas på en helårsrapport som visar på en total folkökning i Dalarna. Det har inte hänt sedan 1991, säger Jan Björkengren, Region Dalarna, som ansvarar för länets befolkningssiffror.

Enligt Jan Björkengren är trängsel-effekten i Stockholm något som gynnat Dalarna. När folk lämnar Stockholm är det många som flyttar till södra Dalarna som Avesta och Ludvika. Två orter som länge haft en negativ befolkningsutveckling, men som nu ökar.

När det gäller Smedjebacken så minskar befolkningen, men i mindre takt än tidigare.

Regionen Falun-Borlänge lockar till sig nya invånare. Falun ökar med 146 personer och Borlänge 34 personer.

- Det är många invandrare som flyttar till Borlänge. Tendensen är att Borlänge håller på att bli Dalarnas stora invandrarkommun, säger Jan Björkengren.

Orsa är procentuellt sett, den stora vinnaren i länet. Kommunen har vuxit med 50 personer.

- Jag tror det kan bero på att Orsa kan erbjuda ett attraktivt boende, samtidigt som kommunen kan dra nytta av Moras arbetsmarknad. Det är många inom den regionen som pendlar, säger Jan Björkengren.

Problemen befolkningsmässigt finns i västra Dalarna. Exempelvis tappar Malung 30 personer och Vansbro 21.

- Visst, men tappet i Vansbro kanske inte är så stort med tanke på de problem som kommunen har genom att den ligger lite offside. Dessutom måste vi komma i håg att Malung fått ta emot mycket stryk, säger Jan Björkengren.

ANDERS HANSSON

Mer läsning

Annons