Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu finns Våmhusmålet på nätet

Annons

Intresset för kvinnor och data har fått 23-årige Jonas Holmgren att göra en stor insats för Våmhusmålet. För tre år sedan gav Bertil Ask från Våmhus ut en ordbok med tillhörande CD-skiva och grammatik på våmhusmål. Nu håller Jonas Holmgren på utveckla ordlistan i en internet- version.

- Tanken är att skapa ett interaktivt system för inlärning av glosor och fraser på Våmhusmål, berättar Jonas Holmgren

Målet är att lägga in cirka 500 ord i databasen där det går att både läsa in rätt stavning och dessutom få ordet uppläst med rätt uttal direkt.

Bakgrunden till Jonas Holmgrens intresse för Våmhusmål är att han studerat datalingvistik på Göteborgs universitet. Utbildningen är en blandning av allmän språkvetenskap samt hantering av mänskliga språk i en dator.

När Jonas, som ursprungligen kommer från Vänersborg, skulle skriva en kandidatuppsats fick han en idé med anknytning till sin flickvän, som är från Mora.

Hans uppsats redovisades i slutet av maj månad i år. Förutom en användardokumentation, som informerar om hur materialet och uppsatsen kan hämtas hem på internet, ges bland annat historisk bakgrund till Våmhusmål, riksspråk och andra dialekter i norra Dalarna.

Jonas Holmgren avslutade sin utbildning i somras och i avvaktan på att finna ett jobb inom språksektorn sitter Jonas och täljer trähästar i Färnäs under sommaren.

HANS OLANDER

Mer läsning

Annons