Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu finns tid för vänner och fiske

Annons

-Första dagarna efter att vi slutat jobba bara gick. Vi tog det lugnt och hämtade igen oss mest. Men sen var det även mycket administrativt arbete under de första månaderna, berättar Sven där han sitter vid köksbordet och dricker en kopp kaffe.

Anna berättar att hon tycker året i frihet har gått fort och tror inte riktigt att hon kopplat av än.

- Jag har inte kommit ner riktigt i varv än, det beror väl på stress. Det är ett under att vi inte gått in i väggen, säger hon och menar att de slutade i rätt tid.

Under året som gått har de tagit upp kontakten med gamla bekanta som de inte har haft tid för medan de jobbade.

-När man jobbar mycket tror man att man träffar många och får nya bekantskaper, men det är faktiskt raka motsatsen. När man jobbar så mycket som vi gjort försvinner de bara för att man aldrig har tid för att träffa dem. När vi jobbade var vi tvungna att alltid sätta firman i första hand, förklarar Sven.

Sommaren och helgerna har de spenderat vid deras eget smultronställe, fritidshuset i Järpesbo utanför Venjan. De förklarar att de inte har några behov av att åka utomlands utan är som mest nöjda när de får spendera tid vid fritidshuset.

- Det är så skönt där. Där kan vi fiska och plocka bär, säger Sven med ett leende på läpparna.

En annan sak de hunnit med under året är att börja motionera. De tycker om att ta promenader och de har dessutom börjat på gym. Och nog är det tur att de börjat träna eftersom Sven ska åka KortVasan i slutet av februari.

-Vi är sju stycken här från gatan som ska prova att åka och jag tycker det ska bli riktigt roligt att prova på. Jag känner att grundkonditionen börjar komma nu och det är bra för jag vill inte pina mig igenom loppet. Jag har ju inte åkt längdskidor på 19 år, berättar han med ett litet skratt.

Men året har inte bara bestått av att göra allt de inte hunnit med förr. Sven har hjälpt de nya ägarna på Gammelgården och jobbat på Ulfshyttans herrgård. Och Anna, hon har hamnat i skolbänken.

-Jag sökte flera jobb som kock, men fick bara svaret att jag inte har någon erfarenhet trots att jag jobbat med det i 15 år. Så nu utbildar jag mig till kock på Yrkesakademin i Borlänge så att jag kan få min kunskap bekräftad på papper, förklarar hon.

I mars är hon färdigutbildad och hoppas då på att få jobb.

- Vi får väl se om hon lärt sig något, säger Sven skämtsamt.

För Svens del vet han inte riktigt vad som väntar, dyker det upp något trevligt jobb är han villig att ta det.

-Jag är inte arbetsskygg utan jag tycker att det är skönt att få komma igång och jobba igen.

Ingen av dem ångrar att de sålde och det är inte mycket de saknar från det gamla jobbet.

- Det jag saknar mest är den sociala biten, att få träffa kunderna, förklarar Sven.

ANN-MARIE KARLSSON

Mer läsning

Annons