Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu finns det vägpengar

Annons

- Det besked vi fått är att Vägverket avser inleda upprustningen i början på nästa år och det med egna pengar, säger kommunalrådet Herbert Halvarsson.

Näringslivet och kommunen har jobbat intensivt för att få till en upprustning av riksväg 70 söder om Särna. Tillsammans med sju stora företag garanterade kommunen de finansiella kostnaderna på ett lån på fem miljoner kronor. Det för att vägupprustningen skulle inledas redan under 2004 och inte som planerats, tidigast år 2007.

Tanken var att de lånade pengarna, tillsammans med andra befintliga pengar, skulle skapa förutsättning för en upprustning av den sämsta sträckan runt Bunkris.

- Nu har vi fått ett verkligt glädjande besked från Vägverket och det är att det med egna pengar inleder upprustningen. Visserligen hinner det inte sätta spaden i marken redan till i höst, men förhoppningen är att då göra klart med alla nödvändiga upphandlingar, förklarar Leo Persson som jobbat för att få med sig näringen och Vägverket på ett så snabbt igångsättande som möjligt.

Vägverket har nu förklarat att det räknar med att vara igång med arbetena redan efter årsskiftet.

Det innebär att den finansiering, som kommunen och företagen åttog sig, nu ej behöver genomföras.

- Vårt arbete har inneburit att Vägverket nu kommit igång snabbare än vad det tidigare sagt, menar Herbert Halvarsson.

När det gäller de fem miljoner kronor, som företagen var beredda att låna ut, så hoppas kommunalrådet att de pengarna finns kvar.

- I så fall ska vi använda dem för att trycka på så att hela vägsträckan upp till Särna får en bättre bärighet och breddas, förklarar Herbert Halvarsson.

Blir det sedan så att Vägverket även klarar det med egna pengar, är förhoppningen att kunna använda pengarna till sträckan söderut från Bunkris. Det då hela vägsträckan, norr om Trängslet-avfarten och upp till Särna, får den kvalitet som en riksväg med mycket tung trafik kräver.

NISSE SCHMIDT

Mer läsning

Annons