Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu får de "pension"

Annons

Däremot har varken Paulsen eller Sacrédeus tecknat den mycket förmånliga privata pensionsförsäkringen som EU-parlamentet fått mycket kritik för.

Reglerna för Europaparlamentariker som åker ur eller lämnar parlamentet är i princip desamma som för riksdagsledamöter.

Det finns dock en stor skillnad: En frivillig pensionsförsäkring som Europaparlamentet har inrättat. En försäkring som fått hård kritik.

Den frivilliga pensionsförsäkringen innebär att varje parlamentariker själv betalar cirka 8 000 kronor per år, pengar som vanligtvis tas från parlamentarikernas administrationsersättning. EU skjuter sedan till cirka 16 000 kronor. Sedan har ledamoten möjlighet att lyfta 11 000 kronor i månaden skattefritt från 60 års ålder och livet ut. Har ledamoten suttit två mandatperioder, dubblas det beloppet.

Men varken Paulsen eller Sacrédeus har alltså valt att delta i detta system.

- Det kanske är korkat, men det handlar om hederlighet. När det gäller sådana här system som pensioner, sjukförmåner och liknande tycker jag att en förtroendevald församling i princip aldrig ska bevilja sig själv andra regler än vad de har som valt församlingen. Den inställningen har vi tre folkpartister haft. Men det är inte bara vi som ifrågasatt systemet. Även EG-domstolen har gjort det.

- Jag tyckte att den frivilliga pensionförsäkringen var oetisk, därför tecknade jag aldrig någon, säger Lennart Sacrédeus.

För att få rätt till ålderspension för parlamentarikerna krävs att de suttit minst sex år. Både Paulsen och Sacrédeus lämnar efter fem.

Men de har i alla fall rätt till en inkomstgaranti under ett år. En garanti som är på 80 procent av arvodet, som är 45 000 kronor.

- Men för min del blir det bara tre månader, eftersom jag sedan blir 65 år, säger Paulsen.

Eftersom Paulsen inte har rätt till ålderspension från sitt uppdrag som parlamentariker, får hon något som kallas egenlivränta.

- Den är på cirka 2 000 kronor, säger Marit.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons