Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu får Alvin gå i pension

Annons

En verklig kändis inom djuphavsforskningen är på väg att gå i pension efter 40 år i aktiv tjänst. Han har bland annat varit med och hittat nya märkliga livsformer på havets botten och undersökt vraket efter den legendariska lyxkryssaren Titanic.

Det rör sig inte om någon människa utan om undervattensfarkosten Alvin, som tog sitt första dopp 1964.

Sedan jungfrufärden har det blivit över 4 000 nedstigningar i havet till ett genomsnittligt djup på drygt 2 000 meter. Som djupast kan Alvin gå ner till 4,5 kilometer.

I dag finns naturligtvis farkoster som med bättre prestanda vad gäller hur djupt de kan gå, hur länge uppdragen kan vara och hur mycket last som kan tas med. Däremot är nog hans insatser för djuphavsforskning svårslaget.

Enligt en uppgift har alla dykningarna med Alvin lett till över 2 000 vetenskapliga uppsatser.

På flera av de webbsidor som finns om Alvin betraktas farkosten mer som en kär vän än en maskin och det finns naturligtvis en uppsjö av historier kring undervattensfarkosten.

En gång blev den attackerad av en svärdfisk. Men en farkost med ett skrov konstruerat för att motstå djuphavets mäktiga tryck klarar naturligtvis en svärdfiskattack.

Däremot lyckades fisken fastna med sitt svärd mellan ett par glasfiberplattor i den yttre klädseln. Fisken följde med upp och stektes till middag av djuphavsforskarna.

Och vad gör Alvin på sin fritid? Ägnar sig åt boxning kan man tro.

Åtminstone förses Alvins griparmar med boxningshandskar när han står på däck på moderfartyget R/V Atlantis. Detta för att ingen ska skada sig på de vassa gripklorna.

Alvin fick sitt namn efter sin skapare Allyn Vine. Dessutom syftar namnet på en populär seriefigur i USA vid mitten av 60-talet.

Utöver utforskningen av Titanic och upptäckten av nya havsdjur så har Alvin bland annat aktivt bidragit förståelsen av hur kontinentalplattorna rör sig. På 60-talet var han med om att bärga en förlorad vätebomb i Medelhavet.

Med möjlighet att gå ner till omkring 4 500 meter kan Alvin täcka omkring 63 procent av all havsbotten.

Naturligtvis kommer en ny farkost att ersätta Alvin hos Woods Hole Oceanografiska Institut (WHOI) i Massachusetts. Den nya skapelsen ska klara runt 6 500 meter och täcker därmed in närmare 99 procent av havsbotten.

Men å andra sidan har den nya farkosten inget namn - ännu.

Fotnot: Bland allt material om Alvin som finns på nätet kan nämnas en Alvin-simulator.

http://www.whoi.edu/marops/vehicles/alvin/alvinsim/index.html

PETER GUSTAFSSON

Mer läsning

Annons