Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu elektrifieras Skallberget

Annons

Sista?, tja det kanske finns några enstaka fritidshus till i skogarna som väntar på elektricitetens tidsålder, gissar Peder Ydersten vid VB elnät.

Nu har byn visserligen varit elektrifierad en gång tidigare i historien då det fanns ett minikraftverk i dammen Skallen i byn som fungerade en bit in på 1960-talet.

- Vad jag hört så kördes kraftverket bara vissa tider på dygnet, då det var mjölkningsdags i byns fem gårdar. När maskinisten blev trött på kvällen så stängde han av och gick och la sig. Då blev det svart i husen, berättar Lennart Sjöberg som nu har fått riktig el till släktgården.

I dag finns knappt inget som minner om den gamla elektrifieringen.

- Jag har kvar en gammal eltavla som kuriosa. Elsystemet på den tiden gick på 110 volt. Nu plockar vi undan gasol, fotogenlampor och 12-volts batterier, säger Lennart Sjöberg.

VB Elnät har nu 40-50 år efter att elen stängdes av dragit fram en kabel till byn och inom byn har ett distributionsnät i stolpar upp.

I dag kostar en anslutning 58 000 kronor.

- Visst kostar det en hel del. Man får nog igen pengarna den dag man säljer sitt hus. Men det som är det stora är att användbarheten av stugan öka.

- Nu så ska jag testa att ha en radio på dygnet runt. Jag har hört att råttorna skyr huset om det hörs prat.

- Numer bor det ingen i byn permanent. Utan el var det allt för jobbigt. Nu kanske avfolkningen upphör och det kommer tillbaka folk en större del av året.

Det finns fem jordbruksfastigheter och 17 fritidshus i byn. Det är tre som inte ansluter sig.

Lennart Sjöberg tycker att det bästa som nu sker är att man kommer till en varm stuga och kan duscha i varmvatten i stället för att tvätta sig i den iskalla sjön.

- Nu får vi varmvatten, kan duscha varmt, kan ha frysskåp och annat som man är van vid, säger Lennart vars nyrustade kök redan fått kyl- och frys, keramikhäll, varmvatten, mikrovågsugn.

Fast det har gått utan el.

- Innan det här så hittade var och en på sina egna lösningar med solceller, små elaggregat och annat.

Lennart hade ett eget litet vindkraftverk med batterier som lagrade el.

Vid varje hus i byn syns att man klivit in i elektricitetens århundrade.

Grannen Stefan Hansson provade glatt sina två hål i väggen.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons