Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu dras Bengts a-kassa in

Annons

Bengt Schoen har jobbat inom restaurangbranschen under många år, till största del som servitör men också som kock och hovmästare. För ett år sedan bosatte han sig i Falun med sin sambo och blev arbetslös i och med flytten.

Sedan dess har han sökt jobb.

- Dagligen. Jag har tagit egna initiativ och sökt utannonserade jobb, säger Bengt Schoen.

Men det gick trögt och ju fler dagar som gick desto tuffare blev arbetsförmedlingens krav. Någonting som Bengt Schoen ifrågasatte.

- Jag har bra meriter och ville inte gå ner till nybörjarlön. Men mina meriter och kunskaper betydde ingenting.

Måttet var rågat när Bengt Schoen uppmanades att söka ett jobb i Sundsvall.

- Skulle 35 mil vara pendlingsavstånd? Borlänge och Rättvik är pendlingsavstånd. Ett jobb i Sundsvall betyder ju att jag måste flytta.

Nu är Bengt Schoen avstängd från a-kassan.

- Jag hankar mig fram inom vården. Jag fick en praktikplats på Daljunkaregården och sedan timvik vid behov på Herrhagsgården.

Bengt Schoen är kritisk till arbetsförmedlingens metoder och känner sig motarbetad. Under sin tid som arbetslös letade han jobb, fixade praktikplats och sökte starta eget-bidrag.

- Jag bad om hjälp men fick göra allt på egen hand. Det var först i slutet av arbetslöshetsperioden som någon reagerade, säger han.

Bengt Schoen tror att olika personaluthyrningsfirmor kommer att ta över arbetsförmedlingens uppgifter i framtiden.

- Jag trodde att arbetsförmedlingen skulle stå på de arbetslösas sida och hjälpa oss. Så är det inte, säger Bengt Schoen.

MARIA BIAMONT

Mer läsning

Annons