Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu blir vägen säkrare

Annons

Därmed skulle en ljusning vara på gång i ett ärende som funnits på byfolkets önskelista sedan mitten av 1980-talet. Vägen är smal och kurvig. Trafiksäkerheten för de oskyddade trafikanterna bedöms allmänt som undermålig.

En satsning på trafiksäkerheten efter den aktuella vägen har skjutits upp flertalet gånger. Västanviksvägen har hamnat utanför länstransportplanen trots att den högprioriterats av kommunen. När sedan beskedet kom att vägsträckningen inte kan bli aktuell för åtgärder förrän efter år 2015 blev besvikelsen stor.

Nu har i alla fall Vägverket och Region Dalarna avsatt fem miljoner ur länstransportplanen. Pengar som dock inte kan nyttjas förrän tidigast år 2006. Tack vare kommunens förskottsutbetalning, för övrigt den första i sitt slag, kan även vägverket lyfta 200 000 från sitt driftsanslag. Därmed ges klartecken för en start av det mest akuta trafiksäkerhetsarbetet redan till försommaren.

Vägverket har redan en konsult i arbete. Den 22 april ska hans förslag presenteras för Karlsarvet- och Västanviksborna.

Kommer arbetet verkligen i gång?

- Det är jag helt övertygad om, säger Kjell Nyman. Det är därför vi satsat pengar.

Till att börja med blir det enklare åtgärder. Chikanen vid Västanviks folkhögskola blir med all sannolikhet kvar. Den andra chikanen försvinner förmodligen. Vad det blir för nya farthinder återstår att se.

- Vi har tittat på en "tätortsentré".

Det betyder en bred mittrefug som ska dämpa hastigheten och samtidigt ge fotgängare chansen att passera vägen. Vidare blir det någon form av hastighetsdämpande åtgärd i Karlsarvet.

- Det gäller att komma överens om mark och att vi får bygga, men vi har haft ett bra samarbete med byborna. Vi får inte rusa på, avslutar Kjell Nyman.

CHRISTER KLOCKARÅS

Mer läsning

Annons