Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu blir Falan fager på nytt

Annons

När den gamla toalettvåningen på Falanbiografen skulle rivas krävdes speciella lösningar. Arbetet utfördes nattetid och maskinerna som användes för att montera ner den stora betongplattan förde ett hemskt oljud.

- Det var två nätters arbete. Vi erbjöd grannarna en månadshyra som kompensation för störd nattsömn. Jag var själv runt och delade ut öronproppar, säger Jan Hällberg, platschef.

Renoveringen av Falanbiografen startade i maj 2001 och har kostat mellan tre och fyra miljoner kronor. Från början var tanken att bara foajén skulle byggas om; biljettkassan skulle flyttas och ett nytt biljettsystem införas.

Efter hand såg man att bidraget från Svenska bio skulle räcka till mer, och då föddes tanken på att bygga en liten salong med 40 platser. Därför revs det gamla toalettplanet och toaletterna placerades i foajén.

Men det slutade inte där.

- Projektet har bara växt. Efter salong fyra renoverade vi trean och tvåan. Just nu fixar vi klart salong ett, säger Jan Hällberg.

Alla salonger har alltså fått ett ansiktslyft. Arbetet har skett på dagarna, så att man kunnat köra filmvisningar som vanligt.

Lokalen har varit i behov av att piffas upp, säger Jan Hällberg. Falan har inte renoverats sedan 1983, då tre av Faluns biografer gick ihop och bildade en Filmstad.

Färgerna rosa och mintgrön är till exempel ett minne blott. Nu är väggarna mörkblå och stolarna mörkröda.

- Det enda som folk klagar på är att det saknas mugghållare på stolarna, säger Jan Hällberg.

Besökarna har mer benutrymme i salongerna - en meter mellan varje rad. Stolarna är byggda efter kälkbacksprincipen, det vill säga att besökaren tittar svagt nedåt för att se filmen.

Filmdukarna har gjorts större och undertaket har sänkts. Dessutom har bion ett nytt digitalt ljudsystem. Två filmprojektorer är också nya och två ska snart bytas ut. Det medför att det går att visa film i tre olika filmformat i varje salong.

MARIA BIAMONT

Mer läsning

Annons