Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Nu blir det EU-fest

Annons

- De allra flesta ser fram emot det. Man ser det som Polens stora chans att få fler jobb och att få en högre levnadsstandard, säger Mario Kowalski, som bor i Falun och jobbar i Vassbo.

När Mario slutat skolan ville han ut och se sig omkring i Europa. Han fick först jobb på en cirkus i Italien.

Ett jobb på Erikssons tivoli i Borlänge förde honom 1997 för första gången till Dalarna och Sverige.

- Det var ett säsongsjobb. När säsongen var slut åkte jag hem till Polen igen. Men nästa säsong var jag tillbaka igen.

Sedan träffade han en tjej i Falun, och fick visum och uppehållstillstånd.

Det var för tre år sedan. I den vevan fick han också jobb på ventilationsfirman Kuben i Vassbo, där han stortrivs.

Minst en gång per år besöker Mario Polen och Radom, där han bott större delen av sitt liv.

- Det är där jag har all min släkt och gamla vänner. Jag ska åka dit till sommaren igen.

Mario berättar att Polen har höga förväntningar på EU-medlemsskapet.

- Många ser det som den enda stora chansen att förbättra levnadsstandarden. Det finns förstås många som har fått det bättre redan sedan Sovjettiden. Men arbetslösheten är stor och fortfarande är det många som har väldigt ont om pengar.

- Då, under Sovjettiden, fanns det inte speciellt mycket varor att köpa. Nu finns det väldigt mycket varor, men inte pengar för alla. Då hade i princip alla jobb. Så är det inte i dag.

Vilka fördelar ser man då med EU i Polen?

- Att handeln med varor ska öka och skapa arbetstillfällen. Att det ska bli attraktivare för stora företag att etablera sig i Polen, och därmed skapa jobb. Man tror också att det ska bli bättre för jordbruket. Ungdomar ser också fram emot att det blir lättare att studera utomlands.

Nackdelar?

- Många saker kommer säkert att bli dyrare. Det är bara att hoppas att lönerna också stiger. Jag tror också att det stadigt kommer att bli bättre. Men inte den 2 maj. Det tar kanske tio år.

- De som varit emot att Polen ska gå med i EU har framför allt varit rädda för att folk utomlands nu ska börja köpa upp marken i Polen. Man vill inte att andra länder ska köpa upp allt.

Vad anser du om diskussionerna om övergångsregler?

- Jag tror inte att så många polacker reser till Sverige för att jobba bara för att vi blir medlemmar i EU. De som vill jobba utomlands har redan gjort det, som jag. Men att ta ett jobb utomlands, att flytta med hela familjen till ett nytt land, är ett stort och svårt steg. Framför allt är språket en stor svårighet. Om man varken kan engelska eller svenska är det svårt att gå in på arbetsförmedlingen och söka jobb.

Själv har Mario talat svenska de senaste två åren.

- Jag gick en Komvux-kurs i Falun under en månad. Sedan har jag lärt mig här på jobbet. Men jag känner att jag inte kan förklara allt tillräckligt bra, så jag skulle vilja lära mig mera.

Vad ska man inte missa om man besöker Polen?

- Spåren från det andra världskriget är nog det viktigaste. Krakow och framförallt koncentrationslägret Auschwitz ger starka minnen. Warszawa är förstås värt ett besök. Och det finns många, många andra fina ställen.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons