Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu är sommaren slut för Ingmarie Stäring

Annons

Förra sommaren var dörren stängd till souvenirbutiken vid entrén till Orsa camping. I år har den stått på vid gavel sedan Ingmarie Stäring, Ånge, bestämt sig för att tillbringa sommaren i Orsa.
– Det har varit en otroligt rolig sommar på flera sätt. Nu börjar turistströmmen att minska och själv ska jag hem till Ånge och öppna en affär. Därför avslutar jag säsongen i dag, fredag, säger Ingmarie.

Ingmarie Stäring är inte helt obekant med Orsa. Under 1980-talet bodde hon här i fyra år och flyttade 1986 till Ånge.
– Vi återvänder ofta och hälsar på vänner. Det var också vid ett sådant besök i midsomras, som jag fick höra att souvenirbutiken varit stängd förra sommaren. Tidigare hade Ulla Hansson drivit butken i 20 år, men ingen tog över när hon slutade, berättar Ingmarie.
Hemma i Ånge hade Ingmarie gått en starta-eget-kurs under våren. Tanken väcktes nu att hon själv skulle ta hand om souvenirbutiken under sommaren.
– Jag hörde mig för och vd Torbjörn Wallin, Orsa Grönklitt AB, gav klartecken. Sedan hände allting väldigt snabbt. Handledarna för starta-eget-kursen hjälpte mig med alla registreringar för att starta ett företag och själv köpte jag in varor till försäljning. Den första juli var allt klart och jag kunde öppna butiken.

Under sommaren har det vimlat av folk på Orsa Camping, även om turistströmmen nu mattats av betydligt.
– Det har varit många trevliga möten under den här tiden. Både ortsbor och turister som återkommer till Orsa har tagit kontakt och sagt hur glada de är att butiken är öppen igen.
Hur försäljningen gått har Ingmarie svårt att avgöra, eftersom hon inte har något att jämföra med.
– Det har varit väldigt mycket upp och ner när det gäller försäljningen. Vissa dagar har det gått riktigt bra, medan jag knappt sålt någonting andra dagar.
Hon har hört sig för med andra i branschen och de har agt att det verkar som om turisterna i år mer tittar än handlar.
– Hur det blir nästa sommar, om jag driver butiken eller inte, har jag jättesvårt att säga i nuläget. Nu ska jag hem till Ånge och öppna en mutik där. Avgörande blir hur mycket jobb det krävs i Ånge, om jag ska ha möjlighet att vara i Orsa även nästa sommar.

BÖRJE LINDH

Mer läsning

Annons