Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu är sista mjölken levererad

Annons

Alvar är tredje generationen mjölkbonde. Farfar och far var före honom i ladugården i Klockarnäs.

I 40 år har han mjölkat sina kossor - två gånger om dagen. Tidigt på morgonen och sent på eftermiddagen. Varannan dag kommer Milkos mjölkbil.

- Man har aldrig varit ledig. Men att vara mjölkbonde är ett kall. Du vakar på nätterna vid kalvningar och du följer kornas uppväxt, säger han.

Men nu är det alltså slut.

Ingen mer mjölk behövas hämtas i Klockarnäs. Förresten inte i hela Envikens socken. Alvar och hans fru Barbro var de sista mjölkbönderna.

- Det är klart att det känns vemodigt. Men jag har få för kor för att det ska bli lönsamt. Ska man få det att rulla runt måste man nog ha 100 mjölkkor i ladugården, säger Alvar och går runt bland sina åtta som är kvar.

Alvar är född och uppväxt i Klockarnäs. Han minns när det nästan bara bodde mjölkbönder i byn. I en tid har han varit ensam kvar. Och nu stänger också Alvar dörren till Milko.

- Allting har blivit så dyrt. Och ersättningen är låg. När jag började kostade ett veterinärbesök uppskattningsvis vad jag fick för 25 liter mjölk. Nu handlar det om 550 liter, säger Alvar.

Men Alvar tycker om att vara bonde.

Han fortsätter så länge han orkar. Men utan mjölkkor. Nu blir det köttdjur istället.

- Jag får sova lite längre på morgnarna. När jag släpper ut korna på bete snart behöver jag inte gå upp i ottan. Det känns förstås skönt.

Men gården ska leva kvar.

Fjärde generationen Thorsell hjälper redan till så mycket han hinner.

- Sonen jobbar inne i Falun, men han bistår mig med åkrarna, skogen och djuren. Det är viktigt att bondegårdarna inte dör ut. Landskapet måste hållas öppet, säger Alvar.

Men för mjölkbönderna är det inte lätt.

LRF:s statistik är tuff läsning. I fjol fanns 27 mjölkbönder i Falu kommun.

Nu finns det bara 17 kvar.

- Och det blir än färre. De stora mjölkbönderna överlever, men de små, de som tidigare var grunden i bondeverksamheten, försvinner, suckar Erik Holmberg, den lokale LRF-ordföranden, som hälsade på hos Thorsells, denna sista dag då mjölken sinade i Klockarnäs - och hela Envikens gamla socken.

PER MALMBERG

Mer läsning

Annons