Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu är plusjobben här

Annons

Utöver de tre kommunerna har arbetsförmedlingen kommit överens med länsstyrelsen. Myndigheten ska ta emot tio plusjobbare.

Det kommer att bli fler lediga platser än de 593 som börjar bli klara. Dalarna har fått en kvot på 702 friårsarbeten. Alla plusjobbanställningar ska ha påbörjats under 2006 så därför kan man vänta sig att myndigheterna beslutar om detta ganska snabbt.

Arbetsförmedlingens förhoppning är att landstinget ska ansluta sig till projektet och ta emot rätt många plusjobbare.

Två myndigheter, Skatteverket och Domstolsverket, har sagt nej, åtminstone för stunden. Enligt Sam Risander, länsarbetsnämndens ansvarige för plusjobb, har Domstolsverket inte sett några passande arbetsuppgifter, och Skatteverket har inte velat vara med eftersom myndigheten är inne i en omorganisation.

Arbetsmarknadsåtgärden är inte direkt gratis. Enbart det stöd till löner som staten bidrar med till arbetsplatserna i Dalarna kostar 370 miljoner kronor. Då kan man notera att merparten av dem som kan få plusjobben redan i dag får stöd från staten via a-kassa och det tar bort en del av kostnaderna.

Det är inte säkert att arbetsförmedlingen lyckas besätta alla plusjobbsplatser. De som kan komma ifråga ska ha varit inskrivna hos arbetsförmedlingen i två år eller mer och får maximalt ha haft arbete under sex månader under den perioden. Om en arbetslös inte vill ta ett anvisat plusjobb riskerar den att förlora a-kassan, förklarar Sam Risander. För sin egen del ser han plusjobbet som en möjlighet för den arbetslöse och inte som ett tvång.

Cirka 2400 i Dalarna är kvalificerade för ett plusjobb. I första hand tänker sig arbetsförmedlingen att plusjobben ska gå till de långtidsarbetslösa i aktivitetsgarantin. De som är anslutna till aktivitetsgarantin är inte tillräckligt många för att fylla alla plusjobbplatser så därför kommer ungefär hälften vara långtidsarbetslösa som inte är med i aktivitetsgarantin.

Ett plusjobb ger samma förmåner och skyldigheter som en vanlig anställning förutom på två sätt - lagen om anställningsskydd gäller inte, det ger exempelvis ingen förtur till fortsatt anställning. En plusjobbsanställning gäller i två år. Och plusjobbaren kan inte få nya dagar till a-kassan. I övrigt är det som vanligt: Plusjobben ger avtalsenlig lön, semester, och arbetstider enligt avtal.

KENNETH WESTERLUND

Mer läsning

Annons