Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu är notan betald

Annons

Ulla Dahlberg, som inte var med på den tiden det begav sig, påpekar att den reella kostnaden för värmeverkssatsningen, där pelletsfabriken ingick, inte var så stor som 150 miljoner.

- Vi fick ett statligt bidrag på, tror jag, 49 miljoner kronor så för kommunen handlar det om ungefär 100 miljoner.

Om kommunen hade fått bestämma hade hela lånet varit betalt betydligt tidigare.

- Det handlar om flera olika lån och de flesta är betalda sedan länge och i de fall de gick att lösa i förtid gjorde vi det. Ett lån var lagt på så lång sikt och gick inte att lösa tidigare men nu är det klart, berättar Ulla Dahlberg.

Pelletsfabriken i Mora var, för den som till äventyrs inte känner till historien, en kommunal satsning på produktion av bränslepellets. Under ett par år byggdes en anläggning i en miljonrullning som knappast skulle ha accepterats i dag. Dessvärre skulle det visa sig att fabriken inte kunde tillverka pellets som var kvalitetsmässigt eller kommersiellt gångbar men verksamheten fick ändå drivas under ett antal år i början av 1980-talet.

Bedömare som uttrycker sig snällt kallar satsningen för ett pilotprojekt som fick betala dyra kostnader på ett nytt område och att staten inte gick in och tog ansvar.

Andra bedömare kallar hela projektet en skandal och att det hanterades fel från början till slut.

- Man kanske ska komma ihåg hur tidsandan såg ut de där åren, säger Ulla Dahlberg. Då skulle idéerna blomma fritt och pengarna skulle rulla för att driva utvecklingen framåt. I dag har vi en helt annorlunda situation och med facit i hand är det alltid lätt att säga hur saker skulle ha hanterats.

ERIK HJELTE

Mer läsning

Annons