Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu är milstolpen på plats

Annons

Viljorna har varit många och åsikterna har ibland gått isär när det gällt utsmyckningen av Mockfjärdsrondellen efter riksväg 71.

Invånarna har själva utformat rondellen och det slutgiltiga resultat som i går besiktigades av kommunens gatuchef Jan Frimodig och Svensk markservices Henrik Larsson är en kombination av två inlämnade förslag.

Det ena, som innefattar en böljande cirkelformad rabatt, kullerstenar och finare grus, har ritats av landskapsingenjören Margit Björklund. Det andra, som bidrar med en milstolpe i mitten av rondellen, kommer från John Jansson.

- Egentligen hade jag velat att milstolpen stod lite högre upp på en stensockel men det sade Vägverket nej till av säkerhetsskäl, säger John Jansson.

- Jag hade nog velat se träd i mitten av rondellen, men jag är ändå väldigt nöjd med resultatet. Less is more, säger Margit Björklund som har satsat på enkelhet när hon planerat utsmyckningen.

Låga lampförsedda pelare som lyser upp rondellen med ett varmt sken, har placerats ut i en cirkeI. I rabatten har Margit Björklund tänkt i varma färger som rött, gult och orange. Näva, rödbladig almrot och dagliljor är några av de växter som fått en plats. Flox, löjtnantshjärta och gräs är andra.

- Man måste tänka i både sommar- och höstaspekter. Växterna ska dessutom vara ganska tåliga, säger Margit Björklund.

John Janssons idé var från början att man skulle flytta en riktig gammal milstolpe till rondellen. Men eftersom milstolparna är kulturminnesmärkta fick man inte tillåtelse till det. I stället är det nu en kopia av en riktig milstolpe som står mitt i rondellen i Mockfjärd.

Planeringsarbetet med att utsmycka rondellen i Mockfjärd har pågått sedan i våras. Färdigställandet av utsmyckningen har skötts av Svensk markservice och startades någon vecka efter midsommar.

Gatuchefen Jan Frimodig är nöjd med resultatet även han och betonar värdet av att Mockfjärdsborna själva varit med och utformat rondellen.

- Mockfjärdsborna har verkligen brytt sig. Det är fantastiskt att det finns ett sådant engagemang, säger han.

FREDRIKA HILLERVIK

Mer läsning

Annons