Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu är Mats glad som en lax igen

Annons

Efter tre års uppehåll sätter fiskodlaren Mats Hjort, i Gåsvarv, åter igång sin fiskodling. Redan på måndag öppnar försäljningen och sedan ska verksamheten förhoppningsvis byggas upp igen och ge fler än de ett eller två anställda som det blir från början.

Det var 1982 som Mats Hjort i Gåsvarv började med fiskodling som hobby i älven nedanför sin bostad.

Senare fick han köpa mark vid älven och kunde göra en utbyggnad som påbörjades 1986. I utbyggnaden hade han plats för många kläckningsbassänger och renseri med mera.

Folk kom långväga ifrån för att handla fisk med Mats, men de största inkomsterna fick han från försäljningen av nykläckta fisk-yngel. Bland annat exporterade han till Chile.

För tre år sedan tvingades han av olika skäl slakta ut det bestånd han hade. Han hade tänkt att han skulle sätta igång verksamheten igen, men av olika anledningar har det dragit ut på tiden.

Nu är det dags för en nystart. Från och med måndag kommer sonen Erik och eventuellt ytterligare en anställd att jobba med försäljning av fisk till allmänheten.

Så småningom hoppas jag att få igång avelsavdelningen och kläckningen igen, säger Mats, som i sin anläggning har all utrustning som behövs för att få igång en ganska så omfattande verksamhet med kläckning av rom.

- I framtiden hoppas jag kunna utveckla anläggningen ännu mer och skapa ännu några fler arbetstillfällen, säger han glatt.

Så kastar han en ny näve pellets till matfisken, som reagerar direkt och kastar sig över godsakerna så att vattnet i kassen formligen "kokar" av fisk.

BJÖRN REHNSTRÖM

Mer läsning

Annons