Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Nu är man stressad hela tiden"

Annons

Tidningen har tidigare berättat om den flyttkarusell som uppstår när Falu kommun organiserar om i äldreomsorgen och lägger ner sju servicehus. Under sommaren har detta märkts, inte minst på servicehuset Smedjan i Falun, dit flera pensionärer flyttats från nedlagda servicehus.

Samtidigt som de nya flyttat in har många som redan bor på Smedjan blivit äldre och i allt större behov av hjälp.

- För några år sedan var det annorlunda. Då hade man mer tid för varje pensionär. Nu är man stressad hela tiden och det finns risk att man missar saker, säger Lena.

Som värst har det varit på kvällarna, då sex anställda, de flesta unga och helt outbildade, har 50 lägenheter att ansvara för.

- Det finns olika typer av problematik på Smedjan, allt från alkoholister till senila, men det är inget vi har utbildning för. Det har blivit tyngre att jobba i äldrevården och svårt att få personal. Man får ta in dem man kan få, säger Lena.

Hon upplever att personalstyrkan är alldeles för liten och att det är ett stort ansvar som läggs på de unga vikarierna. Vissa av de boende behöver mycket hjälp med lyft, blöjor, toalettbesök och mat. Tillsynen måste gå fort, det är många som ska ha hjälp. Larmen är svåra att hinna med.

- Det kan inte vara kul att höra att "vi kommer så snabbt vi kan". Vissa som jobbat under sommaren har brutit ihop för att det är så tungt, säger Lena.

- Jag förstår att de anhöriga blir oroliga, men vi gör så gott vi kan.

Fotnot: Lena heter egentligen någonting annat.

KARIN WALLÉN

Mer läsning

Annons