Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu är linedancen här

Annons

Drygt 20 personer står prydligt uppställda i ett rutmönstrat avstånd från varandra i Folkets hus. Ur en bergsprängare på scenen vrålar 80-talsikonerna Smokie ut en ny version av sin megahit Living next door to Alice men nu med det horribla trubadur-tillägget, Alice, Alice, who the fuck is Alice, smaklöst samplat utanpå originalinspelningen. Under tiden vrider sig rut- mönstret ett kvarts varv åt gången medsols samtidigt som 40 fötter försöker göra sam- ma sak, och då helst samtidigt.

Vad som pågår är en grundkurs i den mer är 100-åriga cowboydansen linedance.

- Visst ser det roligt ut, säger Anna Johansson och Carolina Lindgren som är två av initiativtagarna till kursen som leds av en värmländsk cowboy vid namn Per-Olof Carlsson.

Och visst, alla ser ut att trivas men för ett otränat öga liknar det mer forna tiders truppgymnastik än dans.

- Det är faktiskt otroligt roligt säger Carolina som nyligen besökt en linedancefestival i Väs- terås.

- Det är verkligen pampigt när flera hundra personer gör exakt samma rörelser, säger hon.

Varje dans har sin egen originallåt, därav det stora antalet dansvarianter. En låt, en dans är alltså grundförutsättningen.

- Det räcker långt om man kan ett 20-tal danser lovar Carolina som hoppas att så många som möjligt nu kommer till den tioveckorskurs i linedance som just startats i Studiefrämjandets regi, en dans som bör passa Wild Wansbro som handen i handsken.

GÖRAN DANIELSON

Mer läsning

Annons