Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu är kökansliet öppet Oppositionen anar valfläsk

Annons

- Bra att hela Dalarna kan få hjälp av det nya kökansliet. Men den snabba hanteringen luktar valfläsk.

Så kan man sammanfatta synpunkterna från den borgerliga oppositionen i landstinget.

Först kom nyheten om ett kökansli i mellersta sjukvårdsområdet- Gagnef, Säter och Borlänge. En vecka senare, efter ett möte i socialdemokraternas partidistrikt, får hela Dalarna del av servicen.

Folkpartisten Lars Wennås, ser positivt på att alla i länet nu får samma hjälp.

- Men det här är inte en fråga för det socialdemokratiska partidistriktet. Den ska tas upp i alla formella instanser. Att det gått så fort känns som en panikåtgärd från socialdemokraterna, säger Wennås.

Även kristdemokraten Birgitta Sacrédeus tycker att det är bra att s "kommer loss" i frågan:

- Men det är lite märkligt att de gör det två veckor före valet, när köproblematiken har funnits så länge. Det här är ett kvitto på att oppostionen har haft rätt. Vårdköerna är för långa, säger hon.

Både vänsterpartiet och kristdemokraterna i landstinget har i dagarna motionerat om någon form av köupplysning i vården.

Vänstern vill ha en köupplysningscentral för hela länet, gärna just i Borlänge.

Kristdemokraternas Birgitta Sacrédeus vill införa patientguider, en i varje sjukvårdområde. Deras jobb skulle vara att lotsa patienter till rätt instans i vårdkedjan. Patientguiderna skulle alltså inte bara hjälpa köende personer.

- Det vore bättre med en mer decentraliserad modell. Vi har fem sjukvårdsområden som alla arbetar lite olika, framhåller Birgitta Sacrédeus.

INGER WALLIN

Mer läsning

Annons