Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu är julen här

Annons

Nu är vi där igen, med julen och brådskan och klapparna och den goda maten. Nu är vi där igen med stressen och trängseln och hetsen och allt det tunga som ska bäras hem. Bara plånboken blir lättare, men - hur underligt det än låter - den blir liksom tyngre att hantera.

Nu är vi där igen med den plågande ensamheten för många.

Nu är vi där igen med all ljuvlighet.

Vi tror att jorden går under om inte alla krävande "måsten" uppfylles. Och ändå är det så (för ett citera Bibeln) att "solen går upp och solen går ner" eller för att citera en psalm (J O Wallin finns med i bilden) "Så går en dag än från vår tid och kommer icke mer".

Mitt i det snärjiga men lika roliga julstökandet kommer en rapport med litet minus i kanten.

En kvinna hör av sig och är lika förvånad som besviken. Hennes syn har drabbats. Handlar om gula fläcken. Det är många som vet, att detta är ett gissel på många sätt. Medicinskt kan inte så mycket göras i dag, men man kan underlätta med hjälpmedel. Här finns mycket stöd att få. Kvinnan i telefonen var än mera bekymrad för dagen: nu hade också andra ögat fått kännas av samma elände: gula fläcken också där.

Jodå, den offentliga sektorn skulle hjälpa henne, pröva vilka hjälpmedel som skulle kunna passa.

Det kom ett brev i ärendet häromdagen med besked att man skulle ta hand om henne om 12 veckor.

12 veckor - det är länge för den som väntar, är tålig och tyst ropar på hjälp.

Förresten, det var kanske skrivfel. Det skulle väl stå 2 veckor, tänkte kvinnan.

Hon ringde upp och undrade, men icke var det fel, det var så rätt det kunde vara.

Är detta rimligt, undrade rösten i telefon.

Svar: Nej, det är inte rimligt.

Ytterst är det klen förvaltning av skattemedel. Milt uttryckt. Det mässas ju alltid från de politiska leden att den som behöver hjälp ska få hjälp. Det är säkert sant, men ingenting sägs i sådant politiskt budskap hur länge man ska få vänta.

Nytt ärende med klang och jubel i tonen.

Det kom ett mejl till en början med önskan om god jul och sedan med denna lilla berättelse. "Jag fick en mindre chock, när jag hämtade ut medicin häromdagen på apoteket. Expediten frågade: "och hur mår du, mår du bra"? Så kommentaren: Dom har kanske gått på charmkurs?

Det var väl gulligt?

Så tillbaka till dagordningen. Till julen. Mitt i all hetsen och jäktet och stressen och den där hopplösa känslan att inte räcka till (inte plånboken heller) smyger sig ändå högtiden på.

Julens budskap och julens sånger finns där som alltid och ger extra ljuvlighet. Stilla Natt är rent oslagbar i sin enkelhet - den hör så intensivt samman med jul - den kom till för övrigt en julnatt. Den sången får de flesta hjärtan att slå ett slag extra av glädje och värme.

Så har vi mannen som drömmer om en vit jul . "White christmas" hör också samman med de många sköna julminnena. Nostalgi , säger en del.

Ja ja, i så fall riktigt skön nostalgi.

Till julfröjderna hör också - förlåt om den milda ljuvligheten bryts - dit hör också Sjömansjul på Hawaii med kvädet "Juleklockor ringa friden in".

Den låten har jag dansat till en gång på ett bröllop i norra Dalarna med en same som partner. Han hade skön dräkt och mössa med en rekorderlig tofs.

Undra på att minnena strömmar på.

God Jul och Skön helg och allt gott på önskelistan.

INGRID THOR

Mer läsning

Annons