Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu är Haverikommisionen i Ängelsberg

Annons

Den svåra bussolyckan kan bli ett fall för Statens haverikommission. På måndagen besökte kommissionen Fagersta.

Göran Rosvall, utredningsordförande vid Statens haverikommission, kom på måndagen till Fagersta och Ängelsberg tillsammans med två tekniska experter. Hans uppgift är att göra en första förstudie och besluta om kommissionen ska inleda en utredning kring olyckan.

Om olyckan ska bli föremål för en så kallad djupstudie måste det finnas ett säkerhetsintresse. I så fall blir det inte bara bussen som studeras, utan även andra faktorer.

- Grovt uttryckt kan man sammanfatta det med frågan: Vad hade busschauffören för förutsättningar att klara av den här transporten och vilka bakgrundsfakta ligger till grund för hans situation?

TT: Menar du systemet med ersättningsbussar?

- Det kan man kanske inte ifrågasätta, men man kan kanske fundera på hur man hanterar situationen när man ska ut med en buss. Även om det ytligt sett ser ut som en halk-olycka kan det finnas fler faktorer som har bidragit.

Göran Rosvall räknar med att senare i veckan besluta om det blir någon utredning.

Polisens utredning fortsätter också. Det är inte exakt klart vad som orsakat olyckan, men den svåra halkan är enligt polisen en trolig orsak.

Enligt polisinspektör Sven-Olof Wahlgren vid Fagerstapolisen kommer fler förhör att hållas med bussföraren, som fick lindrigare skador vid olyckan.

ANNA KROOK/TT

Mer läsning

Annons