Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu är det nytt tryck i Orsas stationshus

Annons

I Orsas stationsbyggnad är trafiken, förlåt grafiken, intensivare än någonsin. Utanför passerar godstransporter året runt och turisttåg stannar till sommartid. Det som rullar i biljetthallen nu är främst vevhjulet i tryckpressen när det skapas grafisk konst.

Den här veckan har elever från Mora folkhögskola fyllt de gamla stationslokalerna. I ombyggda utrymmen vid ljusbord och har de etsat med torrnål.

Det var för drygt ett år sedan föreningen Orsa grafikstation bildades med målet att göra stationshuset till en mötesplats för kultur och kollektivverkstad.

Idén hade initierats av Kerstin Clasén-Franzon, kulturansvarig i Orsa. I källaren under biblioteket fanns utrustning bevarad från en tidigare grafikverkstad.

Maskiner och tryckpressar kom väl till pass när föreningen fick EU-bidrag på 50 000 kronor för en första ombyggnad.

Efter sin funktion som stationshus förekom en verksamhet med loppmarknad i byggnaden. Järnvägsromantiken hade luftats ut.

- När konsten tog över satte vi åter upp en nedriven vägg där det ursprungligen var biljetförsäljning, informerar Karin Karlsson, ordförande i föreningsstyrelsen.

I stället för biljettluckan har väggen fått ett generöst fönster.

Bottenplanet inreddes och grafikverkstaden har blivit en träffpunkt för konstnärer och övriga intresserade, som arbetar med koppartryck, träsnitt med mera.

- Nu är det aktuellt med fas två i utbyggnaden, som även den finansieras med ett EU-bidrag på 50 000 kronor, berättar Karin Karlsson.

Den tidigare vänthallen, som varit en provisorikst fikrautrymme, ska ändra skepnad och installeras mes maskiner för screentryck, högtrycksvatten samt utrustning för fotopolymer.

Offert har skickats till en verkstad i Skåne och förhoppningen är att den nya delen blir klar innan hösten.

Enligt Karin Karlsson blir det enda lokalen för screentryck i Dalarna vilket kan göra lokalerna ännu attraktivare för kursutbud och uthyrning.

HANS OLANDER

Mer läsning

Annons